Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за 2014 година е беше публикуван на сайта на аграрното министерство вчера. Фермер.БГ припомня, че министър Димитър Греков обяви вчера, че противоградовите ракети отново са свършили, което поставя под въпрос опазването на земеделската продукция.

 

„През настоящата година активният сезон беше открит в края на месец април, но поради изключително интензивната и непостоянна климатична обстановка, въпреки добрата зареденост с противоградови ракети, само през месец май бяха изразходвани около 200% повече противоградови ракети в сравнение със статистиката от предходни години“, аргументира искането на допълнителни средства министър Греков.

 

Той припомня, че в началото на месец юни са доставени нови количества за попълване на минимален резерв, но продължаващата активна градоопасна обстановка и интензивни активни въздействия доведе до изчерпването и на тези количества. „Като се има предвид, че сезонът за борба с градушките е в самото си начало, същото предполага необходимост от дозареждане на противоградови ракети.

 

Само за последните дни, силно интензивните градови облаци, преминали над 14 600 000 декара в защитаваната територия, доведе до изразходването на голямо количество от наличните противоградови ракети. Липсата на финансови средства за закупуване на противоградови ракети, недостигащи за нормалното завършване на активен сезон 2014 г., ще доведе до огромни загуби за милиони лева земеделска продукция“, категоричен е земеделският министър.

 

За спасяване на сезон 2014 и недопускане градушките да ликвидират селскостопанска продукция от близо 17 млн. декара защитавана територия, на стойност милиони лева, министър Димитър Греков ито на земеделието и храните в размер на 2 млн. лева за закупуване на противоградови ракети.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!