На 1.5 млн. лв. компенсации могат да се надяват трите свинеферми в района на Русе, заразени с чумата по свинете. Сумата за всяка от тях ще варира между 300 и 600 хил. лв. Други 720 хил. лв. ще отидат за фирма от Разград, която ще отговаря за дезинфекцията и обеззаразяването на обектите в областта, предаде БНТ.

Вихрен Димитров: Няма кланица с открит вирус. Как чумата да дойде от кланица?

Компенсациите се отпускат заради ликвидирането и загробването на животните. Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Изпълнителите са били избрани чрез договаряне.

Умъртвяването на прасетата в село Николово завърши. В село Бръшлен се очаква това да стане днес. В третия свинекомплекс – този в село Голямо Враново, процедурата е задействана в събота, но се движи с по-бавни темпове, съобщава д-р Георги Дяков от Агенцията по храните в Русе.

Продължава и евтаназията в четвъртата заразена свинеферма, тази в свищовското село Българско Сливово. Първите прасета от общо 17 хиляди вече са хуманно умъртвени. Кметът на Свищов Генчо Генчев увери, че домашните прасета в района са били заклани още миналата година, а някои от стопаните са получили компенсирани от свинекомплекса. 

Кметът на Свищов: „Следим дивите прасета и през нощта с дрон и термокамери.“

Заради заразата затегнаха мерките на границата ни с Румъния. Внимателно се проверяват пътници и автомобили в търсене на месо и колбаси. Ако такива се открият, те се конфискуват и се поставят в специален фризер. За месец граничните полицаи са иззели 60 кг животински храни, но главно от български граждани, които идват от чужбина.

Междувременно вече пети ден продължава блокадата край село Крушаре на пътя между Сливен и Ямбол. Днес в Сливен бе свикана областната епизоотична комисия. Областният управител Чавдар Божурски припомни, че в района няма огнище на заразата и призова протестиращите в село Крушаре да съдействат.

Областен управител на Сливен: „Над 90% от прасетата в областта са доброволно умъртвени.“

Живи в района са останали 1235 прасета. Тези, които са в 20-километровата зона, ще бъдат маркирани, а стопаните им ще имат 24 часа, за да ги заколят. Ако откажат, животните им ще бъдат принудително отнемани и умъртвявани, допълва Божурски.

Всичко по темата вижте ТУК