Изкупните цени на сушените гъби, които предлагат на хората от Смолянско от изкупвателните пунктове, варират в ценовия диапазон от 20 до 100 лв./кг в зависимост от качеството им, информира Smolyannews.com. Тази година цените в Смолянско са високи, коментираха изкупвачи.

 

Заради продължителното засушаване през лятото обаче количествата са малко, въпреки сравнително високите цени. Гъбите се нуждаят от определена температура и влага, за да растат. Статистиката сочи, че през последните години в Смолян има все по-малко гъби, а тази година количествата на диворастящите са били намалели и заради сушата. Междувременно в „Арда” информира, че в общината е започнал сезонът на диворастящите гъби.

 

За много от хората в района събирането на диворастящи гъби е единственото препитание. Повечето гъбари са опитни, тъй като от години се изхранват с бране на диворастящи гъби. Те твърдят, че сега е времето на сърнелата, която е известна като чадъреста гъба, но неопитните познавачи често я бъркат с отровната мухоморка. По думите на гъбарите, край Ардино имало случаи, в които ловци разпръсквали отрова в близост до диворастящите гъби и те попивали вредните химикали.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!