„Преди години бяхме най-големият производител на тикви в Европа, тази тенденция донякъде се запазва, но ако площите се запазят или увеличат, ще имаме още по-добри възможности за експорт”, коментира за Агри.БГ Мария Николова, управител на Опора Заден – България, по време на ден на отворените врати в опитната база, посветен на тиквите.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Събитието, което се организира за първа година, беше посрещнато с голям интерес от страна на фермери, специалисти, търговци, преработватели и кулинари. Официален гост бе посланикът на Нидерландия в България Н.П. г-н Симон ван дер Бург. Посещението бе във връзка с петгодишния план на Нидерландското министерство на земеделието, съвместно с Българското министерство на земеделието, целящ да се удвои производството на пресни плодове и зеленчуци в България.

„Интересът беше голям и разнообразен - към новите ни сортове, технологиите за биологично производство, декоративните тикви, които все повече се предпочитат за настроение през този сезон, начините на съхранение, търговията и други, сподели радостта си управителката на фирмата. 

В деня на отворените врати в базата край село Цалапица бе представена селекцията от тикви на нидерландската фирма Енза Заден, произвеждана от Опора Заден и различни земеделски производители в страната както по биологичен, така и по конвенционален метод. Най-известните сортове, от които можеше да се види реколтата тази година, бяха Матилда F1 и Самсон F1.

„Този сезон освен вече с добре познатите сортове искахме да запознаем посетителите и с най-новите сортове тикви: тип „Цигулка“ от сорт Инес F1, „Мини цигулка“ от сорт Хавана F1 и „Мускатна“ - сорт Одет F1, отгледани на нашите демонстрационни полета”, сподели Николова.

По време на събитието фермерите получиха и ценни препоръки относно спецификата на отглеждане при различните сортове. Например особено важна е гъстотата на засаждане. При „Матилда” тя трябва да е не повече от 700 растения в декар, а при „Сампсон” да не надвишава 350-400 растения/дка, съветваха експерти.

Ако се сгъсти насаждението твърде много, посева ще се задуши и цветовете ще абортират масово, а ако е много нарядко – няма да има достатъчно високи добиви от декар”, обясни Мария Николова и добави:

„Както всички тикви, и нашите сортове обичат органичните торове като добре угнил оборски тор. Ако ториш повече, ще береш повече в сравнение със старите сортове. Културата е лесна и с традиции у нас, а тези нови сортове предлагат още повече добивност и устойчивост.” 

Програмата на събитието включваше интересни презентации на тиквеното производство, както и богата гама от вкусове и техники, представени в гурме зоната от реномирани майстори на кулинарията. 

Със специални грамоти бяха отличени дългогодишните производители на тикви: Десислава Кабурова от село Мало Конаре, Ангел Аршинков от село Йоаким Груево, Вера Драганова от Костенец, производител от село Ивайло и Маргарита Захариева от Велико Търново.