Изкупната цена на винените сортове грозде тази година  трябва да е между 55 и 60 ст./кг. Това прогнозира пред Фермер.БГ Иван Стрехин, управител на фирма за производство на 1400 дка винени сортове грозде Мерло, Каберне, Каберне Фран, Сира, Мавруд, Темпранийо, Пино Ноар и Барбера в района на Чирпан.
[news]
Цената все още не се е разиграла, но като слушам миналата седмица даваха за района на Стралджа обявиха цени около 30-40 ст/кг грозде, което е просто немислимо. При разходи 300 лв/дка, няма как да продаваме на 30 ст., коментира Стрехин и допълни: Миналата година винзаводите обявиха за нулева година, понеже имаха налични количества, които можеха да ги спасят за тази година. Сега обаче нямат суровина, с която да работят. Търсене от тяхна страна има – и при нас идваха и се надявам, че това ще бъде цената – 55 – 60 ст/кг. 
 
Основен проблем пред лозарите, според Стрехин е забавеното плащане на продукцията от страна на винзаводите: „Проблем с изкупуването нямаме, търсене има. Плащането обаче се бави и то много. И може да се каже, че това е дългогодишна практика почти навсякъде.“
 
Очаквайте интервю с Иван Стрехин по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!