Климатичните особености на лятото тази година е тема за всички земеделци. Лозарите в Пловдивско и Пазарджишко също се оплакват. 
 
Заради влагата от дъждовете по лозите са се появили много болести, което пък ги принуди да пръскат повече от обичайното. Антон Шопов, който отглежда над 70 декара десертно грозде в землището на село Брестовица, разказва пред БНТ, че до момента го е обработил поне 12 пъти. Той обясни още, че тази година разходите му за препарати са двойно повече от предишни периоди и това ще се отрази върху себестойността на продукцията, която ще бъде реализирана.
 
По-голямата част от продукцията стопаните от Брестовица реализират на румънския пазар. Очакват тази година изкупната цена за килограм да се повиши с поне 20 стотинки за десертното и виненото грозде. Добивите ще бъдат като миналогодишните.
„Ако есента бъде по-благосклонна, има повече слънчеви дни предполагам, че гроздето няма да се отличава като качество от друга година“, обясни още Шопов.
Той сподели още, че в сектора изпитват все по-голяма нужда от работна ръка, а тази година трудно се намират хора за гроздобера.