Пшеницата е презимувала сравнително успешно, като пропадналите площи засега се оценяват на 4 070 декара, а стопаните очакват да отгледат нова реколта върху общо 11,206 млн. декара.
 
 
Министерството на земеделието публикува нови данни за състоянието на основните есенни и пролетни посеви. Независимо от трайната суша в края на лятото и началото на есента площите, заети с пшеница сега, са едва с 1,2% по-малко от миналогодишните по същото време. При ечемика намалението е с 4,5% до 1,105 млн. декара.
 
Новата оценка на експертите потвърждава информацията на стопаните, че в някои райони на страната тази стопанска година е особено тежка за маслодайната рапица.
 
 
Продължителната суша, късната сеитба и липсата на сняг през зимата са погубили около една четвърт от посевите в района на Видин, Враца, Монтана, Добрич и Пазарджик. Пропадналите площи се оценяват на 131 566 декара или 7,8% от засетите тази година. Така за реколтиране остават 1,561 млн. декара или с близо 16% по-малко от миналата година по това време.
 
„В сравнение с аналогичния период на 2018 г. се наблюдава увеличение на дела на площите с есенници, които са подхранени с азотни торове и третирани с хербициди“, коментират експертите на министерството.
 
 
В същото време те отчитат, че сеитбата на повечето пролетни култури продължава да се движи с много по-бързи темпове от миналата година. Площите с царевица за зърно са 7 пъти повече спрямо година по-рано, като достигат 2 232 175 декара, а тези с маслодаен слънчоглед са над 5 пъти повече или 5 153 836 декара.
 
На този етап, изоставане се наблюдава при площите с градински и фуражен грах (-12%), домати (-51%), леща (-55%) и фасул (-74%). 
 
Зърнопроизводителите са категорични, че падналите през последната седмица валежи значително подобряват перспективите за добивите от новата реколта.