Реколтата от рапица през 2013 в Европейския съюз се очертава да достигне 19,8 милиона тона, което е с 0,4 млн. тона по-малко спрямо предварителните прогнози, посочват немски анализатори от Oil World, предаде Agri.eu.

До голяма степен причината са неверните прочувания за британските маслодайни култури, посочиха немски анализатори от Oil World.

Прибраната реколта от рапица през 2012г. възлиза на 19.24 милиона тона.

През това лято се очакваше рязко покачване на реколтата от рапица в ЕС. Новата оценка на Oil World за добивите е по-ниска от прогнозираните първоначлно 20.2 млн тона (на 30 април). Прогнозираното по-рано количество на реколтата от рапица през 2013г. във Великобритания, която е третият по големина производител на рапица в Европейския съюз е 2.30 млн тона,  посочи  Oil World.

[news]
Тежките метеорологични условия във Великобритания предизвикват изоставянето на най-малко 200 000 хектара площ със зимна рапица, посочват анализторите. Британските фермери вероятно ще засадят част от тези участъци с пролетен ечемик и с пролетна рапица, като е възможно някои части да бъдат оставени необработени.

Рапицата е най-важната маслодайна култура в Европа за хранителни масла и производство на биодизел.

Очаква се през 2013г. най-големите европейски производители, според Oil World да бъдат Германия, Чехия, Дания, Австрия, България, Румъния и Словакия. Това ще помогне да се компенсира вероятното намаляване на производството във Франция, която е вторият най-голям производител на рапица в ЕС, поради намаленената сеитба там.

Влошените производствени перспективи на рапица в ЕС най-вероятно ще бъдат фактор в сформирането на цената на рапица, която се очаква да бъде по-висока от цената на соя.

Възможно е вносът на семена от рапица от Украйна и Русия да бъде значително по-голям от очакваното през юли-декември 2013.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!