2013 година беше добра за лозарите във Видинския край, нямаше измръзвания на лозите и добивите от грозде бяха добри – от 2 до 4 кг и дори до 5 кг от лоза. Това заяви научният сътрудник към Комплексната опитна станция във Видин Красимира Владимирова, цитирана от радио „Фокус“.

 

По думите на Владимирова, добрата година – високите температури през зимата и сухото лято през 2013 година, са причина за употребата на много малко растително-защитни препарати при лозята. Това за всеки производител е добре, защото реколтата е с по-ниска себестойност. „В началото на пролетта при лозовите насаждения се забеляза лек стрес от високите температури, получи се слънчев пригор при част от лозята.

 

Но сухата година позволи на гроздето да узрее добре, на пръчките да се развиват добре и се надявам напролет, когато събираме пробите да е нисък процентът на загиване на пъпките”, обясни Красимира Владимирова. Преди прибирането на реколтата някои от лозарите във Видинския край са имали известни проблеми.

 

„Получи се на места кафяво гниене и мумифициране на гроздовете особено в лозята, в които стопаните си бяха спестили последното пръскане, посочи в анализа си на изминалата лозарска година Красимира Владимирова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!