Добра реколта от тютюн очаква да прибере тази година земеделският производител от Сливо Поле Красимир Моллов, който отглежда 26 декара тютюн от едролистния сорт Бърлей с подземно капково напояване.
 
Пред Фермер.БГ Моллов каза, че заради възможността да напоява посевите, очаква среден добив от декар около 600 кг. суха маса. Притесненията му обаче са свързани с ниските изкупни цени: 
 
„В интерес на истината още никой не е идвал да прави договори. Това означава, че ни задържат с цените, никой не може да каже точно колко ще са. Миналата година първоначално бяха около 3 лв. при първото изкупуване, но при второто – цените слязоха до 1,50 лв.кг. Очакваме и тази година изкупната кампания да започне на цена около 3 лв/кг.“, коментира фермерът. 
 
Заради референтната дата, производителят не получава национални субсидии за отглеждания тютюн. Той е категоричен, че през следващата година ще намали производството си, като на полетата си с подземно капково напояване ще заложи на друг вид култури. 
 
„Бъдеще тютюнопроизводството може да има само, ако изкупната цена е над 3,50 лв./кг. В другия вариант това производство е губещо и не виждам ще остане ли изобщо някой да отглежда тютюн“, каза в заключение Красимир Моллов. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!