До 50 процента от гроздовата реколта ще се преработи "незнайно къде", т.е. в сивия сектор. Това заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев. 
 
Лозовите масиви в България са 600 000 декара. Тази година я водим за година, която може би ще бъде с най-добра реколта, като качествени показатели и като количество за последните 20 години. Очакваме среден добив от тези лозя около 700 килограма на декар, което като сума прави 420 000 тона. Тази година винарските предприятия се очаква да приемат, преработят и произведат вино между 250 и 280 000 тона грозде. Ежегодно между 100 и 120 000 тона винено грозде отива за производство на ракии.
 
Имаме ежегодно износ на продукция  в размер на 20 000 тона. Имаме продукция, която се преработва за домашна консумация. По закон в България от 1 тон грозде е разрешено да си произведе всеки вино и ракия за домашна употреба. Т.е. остават едни 50 000 тона, които се разпределят за производството на ракии в малките дестилерии и за домашна консумация. От тях вече кой е недобросъвестен и без регистрация продава и реализира – това вече не го коментираме, разясни Коев.
 
По думите на Коев при производството на вино сивият сектор е не повече от 5–10%.
 
Директорът на ИАЛВ коментира и интереса от чужди страни към изкупуване на българско грозде – предимно от преработватели в Румъния и Италия: Количествата, които те купуват, не са толкова големи, че да доведат до повишаване на цените на нашето грозде или да изчезне то от нашия пазар като суровина. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!