Поредна работна среща на розопроизводители и производители на етеричномаслени култури се проведе в Казанлък. Работна група излезе с предложение да се подготви материал по проблемите на розопроизводството и производството на лавандула и лавандулово масло, който да бъде обсъден на предстояща среща в Стрелча на 19 септември, след което да бъде запознат министъра на земеделието и храните в новото българско правителство.

 

Според специалисти в бранша, сериозен проблем пред производителите на етеричномаслени култури, е качеството на посадъчния материал от лавандула, където трябва да се въведе строг контрол с цел съхраняване на сортовете и добиване на висококачествено лавандулово масло.

 

Предложено бе и да се проведе разширена среща със собственици на лавандулови насаждения, за да бъдат запознати всички с опасностите от влошаване на лавандуловото масло при използване на разсад от нелицензирани производители.

 

На предстоящата среща в Стрелча да се изясни статута на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, предложи кметът на Казанлък Галина Стоянова, цитирана от Дарик радио. Възможностите, които са били обсъждани с министъра на земеделието и храните в оставка проф. Димитър Греков, са две - институтът да премине към МЗХ или да остане към Селскостопанска академия.

 

Работещите в Института трябва да решат кой е по-добрият вариант за тях, след което да бъде направено предложение до новия министър, заяви Стоянова. По думите й целта е да има работещ институт, подкрепящ производителите на етеричномаслени култури, грижещ се за чистотата на сортовете и оттам - за качеството на добиваните етерични масла.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!