Повече от 13 700 земеделски стопани, заявили площи с плодове и зеленчуци, получиха подпомагане по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Някои от тях обаче не получиха различна сума от окончателните ставки, одобрени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Фермер.БГ разговаря със зам.-министър Вергиния Кръстева по темата.
 
 
„Все още не е направено крайното изчисление на земеделските производители с биологично производство. Всяка година биологичните производители се изчисляват малко по-късно, тъй като при самата мярка се забавят изчисленията. След като минат проверките и получим резултатите, ще бъде направено преизчисление за всички биологични производители по обвързана подкрепа“, коментира зам.-министър Кръстева.
 
Недоизчистеният слой посочи като причина и земеделският производител Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО).
 
„Вероятно някои от биологичните производители или тези, които имат мярка 10 са получили частична ставка, но след това ще се направи изравняване. 
Ставката за плодовете е долу-горе реалистична. В крайна сметка имаме общ бюджет, който се разпределя на подадените заявления от земеделските производители и отчетените съответно добиви. Така че ние очаквахме ставка от този порядък. Дали сме доволни? В сравнение с поляците, които получават страхотна субсидия за ябълки – не, не сме доволни, но за съжаление, това е в момента“, сподели Колев.
 
Производителят се надява на по-голяма подкрепа за сектора през новия програмен период.
 
„Дано в Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. да успеем да защитим по-голяма ставка за обвързаната подкрепа, защото в противен случай, сектор овощарство загива за сметка на другите европейски страни, които водят целенасочена политика в развитието му“, категоричен е Колев.