Традиционната китайска медицина може да помага не само на хората, но и на болните земеделски култури, съобщи Китайското национално радио.
 
 
Лекарство, което комбинира екстракти от различни билки, беше одобрено от френската сертифицираща организация ECOCERT в средата на декември и след това беше разрешено за употреба в биологичното земеделие в САЩ и Япония.
 
Биологичното средство е разработено от изследователския институт по природна медицина към университета Дзиаотун в Ланджоу, провинция Гансу.  То лекува ефективно и предпазва зеленчуците, дърветата, чая и тютюна от болести и вредители, без да нанася щети върху културите и околната среда, твърдят учени.
 
От 2014 г. лекарството е използвано на повече от 60 000 хектара обработваема земя в провинциите Гансу, Юннан, Шаанси, Съчуан и Фудзиен.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Китайското правителство насърчава използването на биологични средства, които са по-малко токсични и по-ефективни от традиционните пестициди, заяви професор Шън Тун, който ръководи изследователския екип.
 
Отчитайки производствените разходи и безопасността на храните, в началото на 2015 г. Китай започна кампания за осигуряване на нулев ръст в употребата на пестициди до 2020 г., тъй като в периода 2012-2014 г. те бяха с 9,2% повече в сравнение с 2009 – 2011 г. Благодарение на тази стъпка, използването на пестициди в Китай намаля през последните три години, заявиха от земеделското министерство на страната.
 
Ли Юанджу, който се грижи за 4 хектара земя с годжи бери в провинция Гансу, твърди, че биологичното лекарство е по-ефективно от очакванията.
 
„В миналото ние използвахме пестициди в борбата с вредителите, след като те вече бяха увредили реколтата. Но сега с билковото лекарство можем да предпазим плодовете", казва Ли, като добавя, че дърветата не са боледували повече от година.
 
 
През последните години произведените от стопанството плодове годжи бери са покрили стандартите за износ на ЕС. „Ние имаме планове да увеличим стопанството с още 20 хектара и да подготвим продукция за износ.", казва той.
Разработването на биологични средства за защита на културите е глобална тенденция. Китай усвои ключови технологии, твърдят местни експерти. Новото лекарство получи награда на ежегодния земеделски панаир за високи технологии в Янлин.
 
Провинция Гансу, която се намира в северозападната част на Китай, е най-големият производител на билки за традиционната китайска медицина, като през 2016 г. са регистрирани 1,1 милиона тона от тях.