През последните две години създадохме специални земеделски райони, където се отглеждат единствено малини. С това повишихме стандарта на живот на местните хора, както и техните доходи. Целта ни е всяка община да създаде стабилна индустрия. Това каза Тайгър Ли, представител на организацията на малинопроизводителите в Китай, по време на своя лекция, в рамките на Световната конференция на малинопроизводителите IRO 2018 в село Арбанаси, Великотърновско.
 
 
Въпреки стабилната индустрия и желанието за развитие от 2016 до 2017 г. площите с малинови насаждения намаляват от 14 хил. ха на 10 хил. ха. Причините, според Ли са цените и пазарите на продукцията. 
 
В Китай по-голямата част от суровината отива за преработка - малиново вино, сокове, конфитюри. 
 
„Преработвателната индустрия за малини в Китай е едва в началото, но имаме някои добри идеи като ягодовия прах, например. Ако тръгнем по този път можем да правим спагети, кексове и т.н. В момента мислим как да разработим нови технологии за подобряване на преработката. У нас, подобно на Канада, 40% от малините са за износ. Другото важно е създаването на нови сортове. Повечето от нашите сортове са вкарани от други страни, като България е една от тях“, обясни Ли.
 
В Китай малини се използват и в медицината.
 
„Създадохме лаборатория в провинция Анхуи на площ от 3 хил. кв. м. В нея работим за ефективното развитие на кореновата система на малините. Това е нещо ново, което може да се види само в Китай. Малините придобиват формата на ягоди и ги използваме в медицината, тъй като имат лечебни функции и носят богата хранителна стойност. В Китай малината е и лекарство, и храна“, добавя той. 
 
Средните добиви в страната са 250 кг/дка. Освен разработването на нови сортове, проблем е и сухият климат.
 
„Климатът е голям проблем, имаме зони, в  които въведохме капково напояване от Израел. Благодарение на него, чрез използването на малки количества вода се справяме със засушаването. Сега е нужно да разработим нови сортове, които също да издържат на този климат“, обобщи Тайгър Ли.