Площите с пшеница в Добричка област могат да се увеличат през новата стопанска година, макар и с малко, допуска председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от БТА.
[news]
Обичайно в региона, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, масивите с пшеница достигат около 1 000 000-1 200 000 декара. Ако засушаването в региона продължава, земеделските производители ще предпочетат да засеят повече пшеница, вместо да оставят свободни площи за царевицата през пролетта, която при липса на влага не би дала добри добиви, коментира председателят на браншовата организация. По думите му масивите с пшеница могат да нараснат до 1 250 000-1 300 000 декара.
 
Падналите напоследък валежи са много неравномерни в различните райони на областта - от 2-5 литра до 18-20 литра на квадратен метър, поясни Жендов. По думите му дъждовете ще повлияят благоприятно за поникването на пшеницата, но за развитието на посевите трябва да бъде натрупана още много влага. 
 
Според председателя на браншовия съюз тази есен земеделските стопани в региона "наблягат повече на чуждата селекция", но, ако засушаването продължи, могат да се окажат в неизгодна позиция. Благоприятният срок за приключване на сеитбената кампания е 20-25 октомври, когато се очаква да стане ясно колко са масивите с хлебната култура.
 
През отминалата стопанска година в Добричкия регион бяха произведени 643 401 тона пшеница при среден добив 537 килограма.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!