Изкуствен интелект, детайлно наблюдение и уникална база данни пренасят високите технологии във фермите, съобщиха от Агролайф.
 
С камери в обработваемите площи и сензори, отчитащи климатичните условия, израелската технологична компания дава възможност на фермерите да контролират дистанционно с максимална точност земята си. 
 
Посредством анализи в реално време, те могат да наблюдават това, което се случва с посевите им – от отделните листа на всяко растение до цялостното следене на полето с всичките му насаждения. Този достъп им позволява да се справят с проблеми като напояването, животни или болести.
 
“Селското стопанство е изключително подходящ сектор за приложение на изкуствения интелект”, смята Даниел Копел, изпълнителен директор и съосновател на компанията.
 
Вече действаща в средноголеми и големи парници в Европа, Северна Америка и Израел, технологията се ползва във ферми, които доставят стоки за някои от най-големите вериги супермаркети в Европа и САЩ.
 
“Технологията генерира уникална и собствена информация за насажденията на такова ниво на детайлност, каквото не е имало досега”, обяснява Адам Фишер, един от хората, финансирали дейността. 
 
Тя е базирана в израелската столица Тел Авив. Основана е през 2014 г. от компютърни специалисти, които осъзнали, че могат да доставят програми и иновативни решения на фермерите чрез ползване на анализ на данни и изкуствен интелект.