Днес – 9 юни изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да подават заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания 2010. Припомняме, че за всеки просрочен ден при подаване на заявленията от 15 май до тази дата, субсидията се намалява с 1% санкция.

Почти 120 000 бенефициенти са подали заявления за подпомагане за 3.5 млн. дка. По шестте нови схеми за животни са подадени 21 000 заявления, а тези от тютюнопроизводителите са над 31 000, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева в интервю за Дневник. Според нея въпреки спекулациите, че кампанията ще се провали заради очертаването на земите в системата ИСАК броят на подадените заявления (близо 120 000 при 95 000 мин. год.) показва колко по-голям интерес има сега. Това, което е важно сега, е, че ние трябва да положим много усилия да обработим документите в срок – той не е променен, а и ние сме със същия брой служители, които обаче трябва да обработят много повече заявления, коментира Илиева.

Според шефката на ДФЗ проверките започват веднага след приключването на кампанията. Тогава Интегрираната система за администриране и контрол ИСАК се затваря – тоест не е допустимо да се вкарват данни в нея – и 10 дни се правят кръстосани проверки.

Това е изцяло автоматизиран процес, при който в ИСАК се зареждат данните за допустимите за подпомагане площи, които се определят от Министерството на земеделието и храните. Тези данни се сравняват автоматично с данните, заявени от кандидатите. Тоест системата сама завърта данните и автоматично показва заявленията, в които има установени застъпвания или наддеклариране на площи. След приключване на тези проверки се установява и общият размер на двойно застъпените площи.

При установяване на застъпването всеки един от кандидатите писмено се информира, че в 10-дневен срок трябва да донесе в Разплащателната агенция документите за правно основание за ползване на земите. Оттам се установява и кой има право да получи субсидия за съответната площ, обяснява Калина Илиева.

На въпроос ще успее ли ДФЗ да започне плащанията през декември, Илиева оговаря, че според плана за действие Министерството на земеделието и храните трябва да предаде до 1 ноември актуализираната нова ортофотокарта, вече с 60% обновени снимки към ДФЗ. Ако тя ни бъде дадена в срок, ние ще можем да започнем плащанията през декември, казва Илиева.