Около 600 професии са изчезнали през последните 100 години, сочат данни на Международната организация на труда в ООН. Тази информация обаче не може да изненада по-голямата част от населението, тъй като модерните технологии не само улесняват условията на живот, но и напълно ги променят. Какво обаче значи това за сектор “Селско стопанство”?
 
 
Дигитализацията и роботизацията в земеделието е потвърждение, че много повече професии ще изчезнат. Това обаче не означава, че те няма да бъдат заменени с нови, които отговарят на съвременните предизвикателства. 
 

Поглед в бъдещето

 
Фактори, които оформят бъдещите компетенци са най-вече демографски промени. Живеем в уникална епоха, тъй качеството на живот и демографията променят света изключително бързо. Днес работодателите трябва да се справят едновременно с представители на 4-5 поколения в своите предприятия. И това са хора с различни нужди, изисквания и възможности. 
От гледна точка на предлагането на таланти на преден план изплува поколение Y (хилядолетието), което вече е започнало да управлява и изгражда своите екипи, а до 2030 г. те ще съставляват 75% от работната сила.
 
Липса на знания и умения. Периодът за намиране на талантливи хора се увеличава - трябва да прекарате 94 дни, за да намерите добър инженер или изследовател, сочат още данни на организацията.
 
А какво да кажем за високите технологии, защото те причиняват липса на знания и умения, карайки хората да изпитват “цифров” стрес.
 
До 2020 г. технологиите и дигитализацията ще премахнат почти 7,5 милиона различни работни операции. През следващите две години 30% от всички професии ще престанат да съществуват.
 

Еволюцията

 
Старите професии изчезват, а новите, които се раждат, се променят много бързо. 65% от нашите деца ще работят на позиции, които в момента не съществуват, а 30% от бъдещите компетенции все още не са описани.
Най-големите групи компетенции през 2016 г. са: физически труд и основни когнитивни умения (способност за четене, писане, преброяване), но до 2030 г. те ще намаляват поради автоматизация. Отделно професиите, които използват тези умения, ще бъдат роботизирани.
 
[news]
Що се касае до групите от компетенции като познавателна степен на висок порядък (на първо място творчество), социални и емоционални (лидерство, предприемачество, емпатия и междуличностни отношения) и технологични ще излязат на преден план.
 

Бъдещи агропрофесии

 
В бъдеще агроспециалистите ще се нуждаят от системно мислене, напреднали организационни умения и познания по IT и биотехнологии. Земеделските производители ще започнат да мислят като иновативни предприемачи, ще прилагат нови технологични решения, които ще повишат ефективността на техните стопанства, пише аgroportal.ua.
 
С развитието на селското стопанство се обръща повече внимание на въпросите на околната среда. С това производствените технологии постепенно ще бъдат заменени с безопасни за околната среда, а селскостопанската работа и интелигентните системи плавно ще преминат към слънчева и вятърна енергия. В резултат на това ще се появят нови професии. Някои от тях могат да бъдат намерени в Атласа на новите професии.
 
- Земеделски еколог - специалист по изхвърляне на отпадъци. Той ще отговаря за разработването на методи за рециклиране на последиците от неподходящо земеделие и възстановяване на почвата.
 
- Агрономи-генетици - най-търсени в близко бъдеще ще са агрономите, които са специализирани в областта на генната модификация на растенията. Те ще трябва да прилагат постиженията на биотехнологиите на практика.
 
- Градски фермер - специалист в подреждането и поддръжката на агро-промишлени ферми на покривите и сградите на небостъргачите на големите градове.