Иновациите и специалните решения за земеделците от Южна България бяха представени от Байер България, дивизия Кроп Сайънс на станалата вече традиционна професионална среща, като подготовка за 2019-а година. 
 
Какви са най-често срещаните проблеми за фермерите в района ни разказа Стоян Дженезов, който обработва 17 500 дка край созополското село Зидарово. 
 
„В пшеницата използваме Атлантис Флекс от 2 години, продукта на Байер. Тъй като по нашите земи има много власатка, овсига и райграс. 
Много добре се справи. Ние го ползвахме също с Буктрил Универсал, за да може да ударим конвенционалната рапица и технологичната. Представиха се перфектно“, категоричен е земеделецът. 
 
 
За наблюденията си върху работата на Атлантис Флекс ни разказа и регионалният представител на Байер за Бургас Илия Бибишков. 
 
„Трябва да кажа, че доста добре се представя, още от първата поява на сцената в зърнопроизводството. Миналата година беше доста трудна – пролетта беше хладна, дъждовна, плевелите прораснаха, културите „избягаха“ напред в развитието си, но тези, които избраха да приложат Атлантис Флекс се оказа, че са печеливши, тъй като се справи много добре, дори с прераснали плевели и най-учудващото е, че показа завидни резултати срещу власатка, която е доста разпространена в Югоизточна България“, каза Бибишков. 
 
Атлантис Флекс успява да се справи и с овсига, като плюс има и изключително добър ефект срещу райграс, който е доста разпространен по нивите в Югоизточна България. 
 
Байер се стреми да бъде близко до производителите и да предлага най-разумните решения. Илия Бибишков разказа повече за тях.
 
„Тази година пакетът, който ще предложи фирмата е Атлантис Флекс с Фалкон. Защо сме се спрели на този пакет? Оказа се, че от есента има доста  нападение от ръжди. На места имаше само кафява, на места имаше и кафява, и жълта ръжда. Отделно септориозата. Така че този фон от зарази вече го има наличен в полетата и може да се очаква на ранна пролет, когато тръгне вегетацията на самите култури да се появят симптомите и да се прояви заболяването кафява ръжда най-вече“, посочи специалистът. 
 
Така с едно влизане на полето производителят би могъл да реши едновременно проблемите със заплевеляването и с наличния фон от зарази. 
 
 
Акцентът върху кафявата ръжда и как тя създаде доста грижи на земеделците през миналата година беше подкрепен и от подробна лекция на проф. Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив, който разказа на земеделците за видовете ръжди и как вредят на растенията. 
 
Важно е да се отбележи, посочи в лекцията си професорът, че за разлика от други болести като септорията, при кафявата ръжда, когато видим вече симптомите, е късно за реакция и тя е взела част от добива. Поради тази причина срещу тази болест трябва да се работи превантивно с фунгициди, смята специалистът. Като едно от най-добрите решения, които Байер предлага за второ третиране на пшеницата е Зантара
 
Тази година и другите пакетни предложения са изключително атрактивни, посочи от своя страна Жечо Мурзов, търговски мениджър на Байер Кроп Сайънс. Първият пакет, който той представи, е комбинацията от Секатор и Солигор, която е с гъвкаво приложение. 
 
„Т.е., когато го прилагаме в по-ранна фаза на културата, превантивно по отношение на болестите, бихме могли да го приложим на 300 дка, а когато е на по-късен етап, при по-напреднали плевели – на 250 дка. И той през тази година е на доста атрактивна цена. Другият интересен пакет за Южна България, това е пакетът Пума Промо, при който имаме бонус количество Солигор, което прави Пума Супер доста атрактивен като цена“, обясни Мурзов. 
 
Байер предлага и решения в рапица, като пакетът Тилмор-Протеус, а също така и за по-късно прилагане по време на цъфтеж -  пакетът Пропулс с Биская, като по този начин се покрива цялата вегетация на рапицата, посочи Мурзов. 
 
„За последно тази година предлагаме Сфера Макс. През 2020 г. този продукт вече няма да бъде предлаган поради регулаторни причини. А също така предлагаме и Шадоу, който е един изключителен хербицид, който позволява да бъде комбиниран с различни инсектициди, фунгициди или хербициди, без това по никакъв начин да повлияе на културата. Той би могъл да се използва както в рапица, така и в слънчоглед“, посочи търговският мениджър на Байер Кроп Сайънс. 
 
С разнообразието от пакети Байер цели да даде възможност на земеделците да изберат най-подходящата растителна защита за своите посеви и така да имат по-добри добиви и по-голяма печалба. 
 
 
Тази година Байер обявиха специална промоция. С пакет Непоклатима Защита от Байер получавате повече за по-малко. Вземете 3 кг Атлантис Флекс + прилепител и 5 литра Фалкон на промо цена. На всеки 5 пакета получавате 5 литра безплатен Фалкон от регионалния представител. Промоцията е валидна от 15 февруари до края на март.
 
Като фирма, която вече притежава една от най-добрите семенарски компании – Декалб (DEKALB), от Байер повдигат един специален акцент. 
 
„Това, което имаме като индикация е, че Южна България ще бъде районът, в който царевицата ще бъде с най-високo увеличение. Очакваме с 20% увеличение на площите с царевица и разбира се това се дължи на обективни причини – от една страна атрактивността на слънчогледа като култура е спаднала заради доста по-ниската цена, от друга страна – по-успешното производство на царевица поради новите хибриди, които се въвеждат, поради новите технологии на обработка и торене, които се прилагат, позволява с тази култура дори в Южна България да се постигнат едни не лоши резултати“, обобщи Жечо Мурзов. 
 
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.