Земеделски производители от района на Петрич искат да се облекчат процедурите за изграждане на оранжерии. В тази връзка вече е изпратено писмо до строителното министерство (МРРБ) с идеята да се направят промени в Закона за устройство на територията.
 
 
В момента според производителите административните процедури са бавни, тежки и скъпи, което кара много от тях да се отказват от желанието си да изграждат оранжерии, информира БНТ. 
 
Производители от района на Петрич разказаха, че таксите за изграждане на съоръженията за отглеждане не зеленчуци, излизат в пъти повече от средствата необходими за самата конструкция, затова ще настояват процедурите да бъдат облекчени. Обясниха, че за изграждането на около 1 декар оранжерия са необходими около 10 000 лв., набавянето на необходимите документи оскъпя строежа с поне още 5000 лв. Затова голяма част от производителите в района са намерили начин да се с правят с бюрокрацията.
 
Кирил Треновски от няколко години отглежда домати и краставици в района на петричкото село Кавракирово. Има 5 декара оранжерии, които сам е направил. Разказва, че процедурите и необходимите разрешителни за изграждането им струват скъпо и това затруднява зеленчукопроизводителите.
„Това тука всичко ми е с отопление. Миналата годна е добре, като извадя разходите за горивото дето съм го взел, за трудът, който съм го положил горе долу се изплаща“, посочи Треновски.
 
 
Заради тромавите процедури все повече земеделци в района на Петрич или започват да отглеждат полски зеленчуци или изграждат незаконни оранжерии.
 
„Ние ги правим незаконно и след това ги узаконяваме. Заснемаме ги, качваме ги, за да може да се отрази във всички документи, че тука има найлонова оранжерия. И се ползва за отглеждане на зеленчуци. Що се отнася, за да изкараме документи и разрешително за стоеж пак има, ще мине много време да се спазят всички срокове и да изкараш разрешителното. Скъпи са заснемането, всичко е скъпо. Не са евтини. А това, че ги правим първо оранжериите и после ги узаконяваме ни дава крачка напред , за да можем да осъществим, това което искаме да направим, защото ако тръгнем отзад напред. Първо да узаконяваме, след това да ги построим може би няма да останат средства да ги узаконим“, коментира Александър Треновски, кмет на село Кавракирово.
 
Производителите от района, които кандидатстват по европейски програми и успяват да изградят оранжерии с пари от еврофондовете, са малко.
 
„Ако трябва да направим по проект за оранжерия, тя ще е в пъти по-добра от тази и по-ефикасна за растенията, но такива сресва няма как да ги заделим. Ние не можем да заделим средства за подготовка на проект за да финансираме и каква е гаранцията че ще ни финансират. Може да си дадем парите за проект и пак да не успеем да направим финансиране“, посочи 
той.
Според него голяма част от земеделците в района изграждат и незаконно помпи, с които захранват с вода оранжериите си.
 
Пред БНТ зам.-областният управител на Благоевград Антоанета Янчева заяви, че Законът за устройство на територията затруднява земеделските производители, защото според него оранжериите се водят строеж от пета категория, заради което трябва да се извърви бюрократичният път като за строителство на монолитна сграда. Това оскъпява процеса и е причината никой да не изгражда законни оранжерии. Това е причината и част от тези оранжерии да са стари и амортизирани, което пречи да се изгради модерно, оранжерийно производство.