Не е тайна, че кибуците и мошавите на Израел отглеждат великолепни плодове и зеленчуци в пустинята Арава с помощта на съвременните технологии.
 
 
Едно от важните преимущества на пустинята е горещият климат, който позволява целогодишно селско стопанство и прибиране на няколко реколти.
 
В израелската пустиня се отглеждат близо 160 хил. тона плодове и зеленчуци годишно, от които 120 хил. тона отиват за експорт, а останалите са за вътрешния пазар. През последните години приходите от износа на селскостопанска продукция, произведена в пустинята, достигнат 1 млрд. шекела годишно, а други 190 млн. шекела са постъпленията от вътрешния пазар.
 
 
 
Най-голям дял за това имат приходите от сладък пипер. Това е най-разпространената земеделска култура в Арава, като годишното производство е 113 хил. тона. Следва я тамариндът – 3.7 хил. тона годишно. Израелските фермери успешно произвеждат тиквички, лук, краставици, патладжани, тикви, зеле и всевъзможни плодове.
 
Какви са новите постижения на фермерите, описва kvedomosti.com.
 
Кайсии и нектарини с изпреварващ график
 
Плодовете се отглежадат в Арава, без да се използва химия. Кайсиите, прасковите, нектарините и мушмулите узряват няколко седмици по-рано в сравнение с конкурентните страни на пазара. Така израелските плодове излизат по щандовете на световните супермаркети още в началото на април.
 
Тайландски фасул
 
Агрономите от израелския мошав Ейн Яхяв, който е в пустинята, отгледаха нов вид тайландски фасул със силно издължени шушулки и бобчета с деликатен вкус. Тази храна се усвоява от организма лесно и не предизвиква образуването на газове.
 
Тайландският боб се отглежда в окачен вид в оранжерии, колкото е възможно по-близо до покрива, където шушулките могат да получават повече слънчева светлина. Така дължината им достига 30 см.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
 
Холандски краставици
 
Този зеленчук също се отглежда по органични технологии. Краставиците достигат внушителни размери и са предназначени за износ, главно в студените страни.
 
Испански лук
 
Лукът сорт „Себолито“ е създаден в Каталуния, но сега отлично се развива в мошава Паран. Растението изглежда като хибрид между кромид и праз, при което бялата част е значително по-голяма от зелената и е сладка на вкус. В същото време зелените пера са по-люти и по-ароматни.
 
Горчив пъпеш - момордика харанция
 
Този вид растения от семейство „Тикви“ е разпространен в тропическите ширини, но фермерите от Арава са го култивирали в пустинята. Това е горчиво полезно растение, което е много ефикасно при лечение на редица болести и се смята за източен деликатес.
 
Висящи ягоди – без пестициди и вредители
 
В Израел отдавна се отглеждат ягоди във висящо състояние. Благодорение на това плодовете не докосват почвата, върху тях не попадат вредители и не е необходимо да се използват пестициди.
 
 
Риби и краставици във взаимноизгодно сътрудничество
 
Между краставиците и рибите има пълно разделение. Отдолу е басейнът с риби, а над тях е назположена специална настилка, върху която се отглеждат краставици. Корените на растенията висят във водата и се хранят с отпадни продукти от жизнената дейност на рибите. А те от своя страна получават от горния слой сянка и бариера срещу изпаренията.