Пореден препъникамък за стотици животновъди, за получаване на Ковид средствата, се появи днес! 

Декември идва с последните плащания за годината

Първият въпрос ми беше - защо точно днес някой се сети, че регистрацията като земеделски производител по Наредба 3 е изтекла и към днешна дата въпросните земеделските производител се водят неактивни?! Срокът за пререгистрация е … понеделник, 6 декември! Вторият ми въпрос е дали някой юрист(и), вероятно същия който сътвори кашата с неплащането и наложени санкци към онези близо 1000 животновъда, не е един и същ(и)?! 
Истината е, че потърпевши, на този етап, са само нищо неподозиращите животновъди…
Това написа съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев в профила си във Фейсбук. 

За какво става въпрос?
В писмо от аграрното министерство до изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие (ДФЗ) Борис Михайлов се посочва, че стопани, “които отговарят на изискванията за кандидатстване, но не са имали регистрация по Наредба 3/1999 г. към момента на кандидатстване - от 8 ноември до 26 ноември 20121 г. и направят такава най-късно до 6 декември 2021 г. да се считат за допустими по помощта”.

Причината за това искане е, че, според писмото, в МЗХГ има постъпили сигнали, че има потенциални бенефициери по т.нар. Ковид мярка, но с изтекла регистрация по Наредба 3. 

“От общинските служби звънят на фермерите и им казват, че трябва да се пререгистрират иначе няма да получат парите по Ковид. И започват едни обаждания от цялата страна до нас, хората са притеснени. 

От ДФЗ ми казаха, че от общинските служби не са разбрали правилно. Ставало въпрос за хора, които са си прекратили регистрацията - не разбрах кога и как, и те били около 80 или 100 души. Издирвали ги били, но реално те звънят наред. Не знам къде е истината. 

Крайният срок за пререгистриране е юни месец, но тя е за стопанската година и изтича на 30 октомври. И те явно тълкуват, че тези фермери нямат активна регистрация, с такова впечатление останах. Не знам какво се има предвид, но е добре да обяснят на хората си. 

Създава се един ненужен хаос за пореден път. Служителите на общинските служби не са си го измислили сами това. Те получават нареждания и съответно явно е било грешка в комуникацията”, коментира Караколев пред Агри.БГ. 

Обещанието на аграрните институции е изплащането на субсидиите по мярката да е до 10 декември.