Още в началото на годината политическата обстановка наложи създаването на служебен кабинет и Десислава Танева предаде агроведомството в ръцете на служебния министър проф. Христо Бозуков. Това стана на 27 януари.
 
 
Три работни дни по-късно – на 1 февруари, той поиска оставката на тогавашния изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов. Ден по-късно и директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) проф. Васил Николов реши, че ще напусне поста. 
 
В средата на февруари Управителният съвет на ДФЗ избра на поста изпълнителен директор Живко Живков, който дотогава беше заместник на Порожанов. 
 
Кадровите промени не спряха и ръководителят на Селскостопанската академия проф.Тотка Трифонова подаде оставка, а на нейно място застана проф. Иван Пачев от Института по лозарство и винарство в Плевен. 
 
Едно от най-запомнящите се изказвания на служебния министър Христо Бозуков е „Гъските изядоха субсидиите“. 
С тази реплика той обясни, че след проверка е станало ясно, че 65 млн. евро от средствата на мярка 10 са отделени за опазване на защитени видове птици. 
 
През май новосформираното правителство се закле и Румен Порожанов се завърна в структурите на земеделието, но този път како министър. В същото време бившият стопанин на земеделското министерство – Десислава Танева, стана председател на ресорната комисия в Народното събрание. 
 
 
В разгара на лятото и Селскостопанската академия беше оглавена от проф. Васил Николов, който заяви, че първата задача пред него е подготовката на промените в закона за академията. В началото на декември промените бяха пуснати за обществено обсъждане. 
 
Новата ОСП 
Тази година дебатите за това какво предстои и как ще се развива новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз станаха по-оживени. Браншът и земеделската общност запретна ръкави и в крайна сметка дори се чуха няколко конкретни идеи.
 
Гостуваха чужди представители на агроминистерсва от други страни-членки, а у нас пристигна и най-големият капацитет и експерт в областта – проф. Алън Матюс
В края на ноември Европейската комисия зададе своите насоки, които всяка държава членка трябва да използва като шаблон и по него да моделира своята позиция. 
 
След няколко дни – в началото на новата 2018 г. България поема председателството на Съвета на ЕС и именно по време на това председателство ще се работи по посока на това, България да защити своите интереси
 
Протести 
Още от началото на годината се започна и с протести на стопани от различни сектори. Фермерите искаха да се направят промени в Наредба № 3, като твърдят, че тя е дискриминационна за млечното направление на животновъдството. 
 
В края на февруари, веднага след като излезе индикативния график за изплащането на директните плащания за кампания 2016, стопани пресрещнаха служебния министър на изложението АГРА в Пловдив
 
В края на март под прозорците на министерството отново се събраха недоволни земеделски производители – животновъди, биопроизводители, пчелари. Те протестираха срещу забавянето на субсидиите и ограничаващата заповед на служебния министър Христо Бозуков, във връзка с мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР. 
 
Стихии 
Природата през 2017 г. не остави стопаните без грижи. В началото на годината свиха сериозни студове и това съсипа реколтата от череши. 
Отделно от това през лятото тежка градушка смля посевите на стопаните в Ловешко и Летнишко. 
 
Земята 
Един от проблемите, които занимаваха стопаните и властите тази година беше темата за земеделската земя.
В началото на годината министерството обяви, че изработването на Кодекс за земята е приключило. Само че с пристигането си в агроведомството служебният министър Бозуков заяви, че нещата около този кодекс не са съвсем прозрачни и е предал на прокурор обществената поръчка, с която е възложена работата по кодекса.
 
В края на годината председателя на Българската асоциацията на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Стайко Стайков заяви, че той лично очаква готов кодекс най-рано през 2019 г. 
 
През февруари бяха приети и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С промените собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, могат да създават по споразумение масиви за ползване на пасища, мери и ливади. 
 
Земята беше основен герой и в друга тема, излязла през годината - т.нар. схеми с бели петна.
След като недобросъвестни хора започнаха да въртят далавери със земеделската земя се стигна и до законодателни промени, които министерството изготви и предложи в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
 
Продажбата на плодородна земя на чужденци също занимава обществото през тази година, като в крайна сметка стана ясно, че все пак ниви ще се продават на чужденци, но само от ЕС. 
 
Иначе
Тази година се очакваше да се отвори пазарът на живи животни от България към Турция. Оказа се, че това не е толкова лесно заради бюрократични и документални подробности, но от министерството увериха, че работата е на финална права. 
 
Това са част от акцентите на 2017 г. Фермер.БГ ви пожелава настъпващата 2018 г. да носи  повече радости, успехи и здраве!