Кампанията по директни плащания стартира, съгласно наредбата за подаване на заявления от 1 март. Кампанията се затрудни малко заради работата по онлайн подаването на заявления. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева пред Фермер.БГ.
 
 
„Кампанията стартира. Земеделците могат да чертаят. Знам, че вчера (бел. ред - 29 март) имаше проблем със самото чертане, но това са технически проблеми в даден момент. Кампания има и фермерите могат да чертаят. Факт е, че не могат да приключват заявления, но това се надявам да бъде коригирано до няколко дни и вече да бъде видим и бутон „Приключване на заявление“, добави зам.-министър Кръстева.
 
 
Новост е онлайн очертаването на заявления.
 
„То е предвидено от тази година. Всеки може да направи т.нар рамка на заявление. Преди дни представихме пред земеделските стопани в Русе какво предимство дава тази рамка. Всеки от вкъщи, след като е направил регистрация в нашата система, може да очертае рамка на заявление“, каза ресорният зам.-министър.
 
[news]
По думите й вече има възможност за онлайн подаване на заявления от земеделците.
 
„Вече има такава възможност за чертаене. Земеделските стопани трябва да отидат в общинската служба с техните е-мейл адреси. Там им се прави такава регистрация и те ще могат да правят всичко онлайн, както и да се информират след това за самата кампания. След това единствено остава ангажимента фермерът да отиде в общинската служба за самото приключване и разпечатване на заявленията. Но на практика парцелите могат да бъдат заявени, заедно с атрибутната информация към тях, както и животни и то от вкъщи“, категорична е Кръстева.
 
Експертът е на мнение, че това ще улесни значително земеделците, които до момента се информираха от Системата за индивидуална справка, поместена в сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
„Земеделците, които представят е-мейл адрес в общинската служба, ще получат цялата информация на електронния си адрес. Тоест няма да бъде необходимо да влизат в онлайн страницата за индивидуална справка и да търсят каквото и да е било. Бих казала, че е добре хората, които използват електронни услуги, да се възползват от тази възможност. Мисля, че по този начин ще се подобри комуникацията между ДФЗ и земеделските стопани“, заключи зам.-министър Вергиния Кръстева.