Ежегодишно площите със зимна рапица и основната причина за това се крие в измръзването на растенията. Този момент може да бъде избегнат, ако се придържаме към оптимална агротехнология. На това мнение е завеждащият катедра технологии в растениевъдството в Националния стопански университет в Лвов – проф. Владимир Лихочвор, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на superagronom.com.

Топлото време и влагозапасите в почвата ускоряват развитието на културите


По думите му агрономите добре знаят, че рапицата е студоустойчива и влаголюбива култура. Най-много й вредят не зимните студове, а пролетните слани и покриването със снежна покривка, която пада върху замръзналата почва.

За да се избегне повреждане на посевите по време на зимуването, следва да се придържате към няколко съвета:

- спазвайте оптимални срокове на сеене, за да избегнете прекаления растеж или недостатъчното развитие на растенията при настъпване на зимата;
- подбирайте правилните хибриди или сортове;



- внасяйте балансирано минерални торове;
- намалете нормата за посев до минималната препоръчителна. Високата норма води до вътревидова конкуренция, удължава се кореновата шийка на растенията и се издига над повърхността на почвата. Това е една от основните причини за измръзване.
- използвайте фунгициди през есента, за да предотвратите издигането на кореновата шийка.
- осигурете отсъствие на плевели по време на началните фази на растеж на растенията.



Основните задачи по отношение на предварителната обработката на почвата – запазете влагата, изравнете полето и избегнете ерозиране на почвата. Изборът на конкретна технология зависи и от предишната култура, която сте отглеждали, а също така и от грунтовите условия.

Важно е да намалите дълбочината на разрохване на земята и да минимизирате количеството на технологичните операции на полето.

За зимната рапица обработката на почвата преди сеене е много важна.

Изравненият, влажен и рохкав горен слой на почвата с малки буци ще стимулира равномерното сеене на семената и едновременната поява на издънки.

За пролетната рапица специалистите препоръчват задължително предпосевна култивация. Трябва да се избягва дълбоката обработка, тъй като тя вреди на прорастването на културите и води до загуба на влага.