Оптимизиране на репродукцията при овцете чрез комбинирано приложение на биотехнологични методи. Презентация на тази тема изнесе доц. Станимир Йотов от Тракийския университет, в рамките на годишната среща на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
 
„Непрекъснато се говори за отварянето на пазари, за селекция и т.н, но за всичко това е нужно оптимизиране на репродукцията. А това може да се случи чрез прилагането на биотехнологични методи – синхронизация на еструса, изкуствено осеменяване и ехографски контрол на бременността“, каза Йотов.
 
 
Синхронизация на еструса
„Предизвикване на синхронен еструс и овулация при голяма група животни в един и същ период от време. Методите за синхронизация са две групи – нехормонални и хормонални. Хормоналните методи са широко застъпени в другите страни, но в България те са ограничени поради рестрикции“, коментира той.
 
 
Изкуствено осеменяване
„Изкуственото осеменяване се осъществява чрез аплициране на предварително получена, преценена и обработена семенна течност в половия апарат на женското животно, чрез инструменти за целите на репродукцията и генетичния прогрес. Основното предимство при този метод е ефективната селекция“, каза още експертът.
 
 
Разбира се, като всяко нещо и изкуственото осеменяване има и недостатъци. За да се осъществява дейността на първо място е необходима специализирана апаратура. Освен това обаче са нужни и подготвени кадри, със знания в областта на репродукцията при овцете, както и готовност за работа с апаратурата.
 
Ехографски контрол на бременността
 
 
По думите на специалиста ехографският контрол има редица предимства. 
 
„Това е безопасен и неинвазивен метод за животното и изследващия. С него получавате точна диагноза в най-ранната фаза на бременността и при наличие на заболявания на матката. От съществено предимство е и това, че позволява изследване на голям брой животни за кратко време, както и дава възможност за водене на ефективна репродукция и селекция“, добави той.
 
Недостатъците тук са отново инвестиции за закупуване на ехографска апаратура, която по думите му вече може да се намери и до 4 000 лв., както и нужда от подготвен персонал за работа с нея.
 
 
Комбинираното прилагане на биотехнологичните методи обаче би гарантирало повече приплоди с доказан произход, бърз оборот на стадото, ефективна имунопрофилактика, контролирана родилна кампания и разбира се получаване на готова продукция според пазарните тенденции.