Швейцария ще обезвреди над 600 т стари пестициди, съхранявани на територията на РИОСВ – Велико Търново, съобщи директорът на екоинспекцията Елена Стефанова пред Фокус.
 
Дейностите са част от проект, който се осъществява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той стартира на 3 декември, когато отвориха склад за забранени и негодни за употреба продукти за растителна защита в село Вардим, община Свищов.
 
Проектът включва обезвреждането на над 600 т пестициди, съхранявани в 11 основни склада, и още толкова земни маси, примесени с пестициди в един резервен склад. За целта те ще бъдат преопаковани и транспортирани в Швейцария.
 
Складовете се контролират от експертите на РИОСВ, Пожарна безопасност и защита на населението и съответните общини. Те са в добро състояние и под охрана, коментира Стефанова.
 
Не са констатирани течове, разлив на продукти за растителна защита или нарушени опаковки. Съхраняваните количества пестициди са под отчет, допълни тя.
 
След края на проекта екоинспекцията ще контролира само 4 площадки на територията на община Полски Тръмбеш и в землището на Стражица. Очакванията са до средата на следващата година да бъдат освободени всички складове на територията на РИОСВ – Велико Търново.