Планирано е до края на тази седмица да започнат плащанията по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол, каза Мария Белова, председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните, по време на среща с фермери, съобщи Burgasinfo.com.

След 9 декември започва изплащането на сумите по СЕПП

Мария Белова присъства на дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе, където голяма част от питанията засягаха изплащането на субсидиите от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). 

Народният представител допълни, че през ноември ще бъдат изплатени средствата по държавната помощ de minimis. По план на 1 декември ще започне изплащането и по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%.

„През последните 4 години българското животновъдство бележи ръст в резултат на специализацията на производството, като едновременно с това се наблюдава и увеличение на средния брой животни, отглеждани в стопанство,“ коментира експертът. 

Мария Белова цитира данни, според които през 2018 г. броят на месодайните крави е нараснал повече от два пъти спрямо 2014 г. За същия период броят на месодайните овце е нагоре с 39 %, на биволите – с 39 %, а на свинете – с 15%.

На дневен ред бяха и основните проблеми в сектор „Лозарство” и възможността държавата да подпомогне производителите.

 „Община Сливен беше сред първите, които стартираха охрана на земеделските земи – едно облекчение за производителите в региона. Съветвам и тук в Сунгурларе да организирате тази вид дейност в близките месеци“, каза Мария Белова.