Десетки фермери от страната не доумяват, защо не са получили субсидиите по Кампания 2010 г., след като са подали възражения, а вчера ДФЗ обяви, че пуска 11 млн. лв. по сметките на бенефициентите във връзка с новоприсъединени земи към допустимия слой.

Все още не е ясно от тези над 4 000 фермери, които подаваха възражения до 20 май 2011, за това, че са неправомерно санкционирани, колко точно са получили субсии. От МЗХ обявиха, че всички възражения са разгледани, а тези, които са получили плащания на по-късен етап, ще се сдобият и с уведомителни писма.

Тези, които вчера пък нямат преведени пари са вдиганли ръце и се чудят какво да правят. В страната изобилства с такива случаи. Телефонните обаждания на фермерите буквално са разтопили телефоните в ДФЗ от звънене, но конкретен отговор не са получили, оплакаха се стопани.

Млад фермер от Ботевград пък бил санкциониран, тъкй като на орто снимката бил заснет трактор, който хвърлял сянка и тя била изключена от допустимия слой. Освен това околните дървета около нивата, които също са хвърлили сянка и са допринесли част от нивата да бъде изключена.

Прелюбопитна е историята на фермера от Пловдив Пенко Налбантов, който се съди с фонда. Припомняме, че това е земеделският производител, който на 14 Декември 2009 г. беше поканен в МЗХ на официална церемония, на която министър Мирослав Найденов откри кампанията по плащане на субсидиите. Тогава министърът пред планина от камери и журналисти му връчи символично  чек с платежно нареждане за общо 22 500 лева. От тях субсидията за глава животно е 9000 лв, за декар обработваема площ – 13 500 лв. и национално доплащане – 180 лв.

След медийната пушилка обаче щастливото събитие беше бързо забравено заради проблемите около получаването на парите. Фермерът не е получил субсидията. Въпросната нива, която е чертал през 2009 г. и за която министърът му връчи чек се оказала извън допустимия слой.  „Първо през 2009 г. с нивата всичко беше наред, а през 2010 вече се оказа, че не била в допустимия слой и трябва да връщам парите за 2009 г.“, обяснява фемерът и вдига ръце с думите, че се е видял в чудо.

За нивата е санкциониран и през 2010 г., което за него било повод да се обърне към адвокати и да подаде възражение в МЗХ / приемът беше до 20 Май 2011 г./ и завежда дело в Административния съд. Първоинстанционният орган се произнася в негова полза, но ДФЗ обжалва пред върховния съд на втора инстанция и все още няма решение. 

В страната има около 1000 земеделски производители, от „черния списък“  с 5803 бенефициенти на ДФЗ, които са санкционирани по Кампания 2010 и те са завели дела в Административните съдилища.