Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов отвори днес две от трите оферти за доставка на ваксините срещу болестта Син език по преживните животни. Офертите бяха отворени последователно според датата на подаване на документите. В първата оферта – на „Асклеп Фарма“ се предлага доставка на ваксина с единична цена 1,05 лв., или общо 4,515 млн. лв. без ДДС. Втората оферта на "Фарма Сис" не беше отворена, тъй като според комисията участникът предлага ваксина, която се прилага само за овце, но не и за говеда. Третата оферта беше предложена от „Хювефарма“ с единична цена 1,02 лв., или общо 4,386 млн. лв. без ДДС.
[news]
Фермер.БГ припомня, че обществената поръчка за доставка на ваксина срещу Син език беше обявена в началото на месец декември, но по-късно беше спряна заради обжалване на един от участниците „САМ БС" . Очакваше се решението на Висшия админстративен съд (ВАС), а пред медиите проф. Моллов съобщи, че от вчера има определение от ВАС за отхвърляне на молбата на жалбоподателя, според което процедурата може да продължи. По думите му до няколко дни се очаквало и КЗК да се произнесе по процедурата. Пред Фермер.БГ Галя Янчева от „Асклеп Фарма“ обясни, че решението на ВАС е да даде право на жалбоподателя САМ БС, да обжалва решението в 7-дневен срок пред 5-членен състав. Това на практика означава, че процедурата не е приключила окончателно, каза Янчева.
 
Асклеп Фарма ще обжалва процедурата по избор на доставчик, защото тя не е спазена, категорична е Янчева. В същото време според нея Хювефарма предлага ваксина от друг испански производител, но без валиден лиценз за производство за серотип 4.
 
От Асклеп Фарма са разговаряли с продуктовия мениджър на фирмата производител, от където са уверили, че има свободен антиген (именно производството му отнема най-много време) за 12 – 13 млн. дози ваксина. Всеки момент обаче очакват увеличение на поръчката на Румъния. Ако испанската компания производител получи писмо за намерение за поръчка на ваксината, гарантирано от Държавата, тя е готова за блокира (запази) необходимите за България 4 300 000 дози и са в състояние за 6 – 7 седмици, включително с транспорта, да доставят ваксината до България, обяви Галя Янчева. 
 
Докато трае процедура по обжалване, възложителят (БАБХ) не може да я спре и не може да се премине и на пряко договаряне за доставка на ваксината.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!