Как фермер отчете най-висок добив от 3000 кг/дка с малини? Вижте историята на Рамзи Саидов, малинопроизводител от Омуртаг. Фермер.БГ разговаря с него за технологиите и перспективите пред отглеждането на вкусния плод.
 
 
“Високият добив идва от едрите сортове. Той не може да бъде постигнат с дребните такива. Сортовете, на които залагам са Глен Ампле и Туламен. За свежия пазар Глен Ампле е един от най-добрите и предпочитани сортове, заради едрината”, обясни Саидов.
 
Дългите ластуни на сорта Туламен изглеждат зашеметяващо. Може да се отглежда и в саксии, като декоративно растение. Развива се много добре при всички видове климат. Има изключително високи добиви с много големи плодове с прекрасен сладък вкус. Още първата година ластуните стават дълги и могат да достигнат височина: 150 см. От своя страна пък сортът Глен Ампле е изключително високо устойчив, създавайки големи, дълбоки червени, сочни плодове, с превъзходен вкус.
 
Фермерът стопанисва 80 дка, а с малинопроизводство се занимава от 8 години. Насочил се е към сектора първоначално на шега.
 
 
“Започнах на шега, но когато се захвана с нещо, не спирам. За тези успехи не може да засеете и по барчетата. Трябва голямо постоянство, много грижи, любов и трябва да се знае едно – по време на цъфтеж също се дават торове. Не е само веднъж да дадеш и това е. Така се постигат тези резултати”, категоричен е фермерът.
 
Той реализира продукцията си главно на българския пазар – в Бургас и на румънския пазар. Тя отива само и единствено за прясна консумация.
 
“3000 кг/дка е най-високият ми добив, който отчетох тази година. Освен сортовете, времето също ми помогна. Средно, ако насажденията се гледат хубаво, трябва да се изкара поне по 1 тон – 1 тон и половина, за да си рентабилен. Разбира се, има години, в които продукцията е 500 кг/дка, но през последните не съм падал под този минимум”, каза Саидов.