10 300 противоградови ракети са изстреляни от началото на активния сезон до момента, съобщи инж. Николай Николов, директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Изстреляните ракети досега са два пъти повече в сравнение с 2013 г., когато са били използвани 5 100 противоградови ракети. ИА „Борба с градушките“ опазва 1/3 от обработваемата земя в България с обща площ около 17 млн. дка като полигоните за борба с градушките са разположени на територията на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Сливен.

 

След поредната градушка, която се изсипа в Софийско и Монтанско преди дни, и нанесе огромни щети в градовете, стана ясно, че система за ранно оповестяване за градушки няма в цяла Европа. От Агенцията припомниха още, че тяхна грижа е защитата на земеделската продукция. През тази година интензивните градови процеси са почти ежедневие, което налага и използването на много повече ракети за обстрел на градоносните облаци.

 

Фермер.БГ припомня, че инж. Николов заяви преди седмица, че вече са изстреляни назаем ракети за 2.5 млн. лв. Сумата, с която да бъдат разплатени ракетите към фирмата-доставчик, се чака от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Вчера Министерски съвет най-после одобри 1.2 млн. лв. за закупуването на противоградови ракети. При интензивни процеси, обаче, парите стигат за ракети за десетина дни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!