Изпробваха първата оранжерия с плъзгащ се покрив за отглеждане на малини в Мексико. Оригиналният дизайн трябва да предпази растенията от лошото време, болести и вредители, съобщават от agroxxi.ru.
 
 
Интересният експеримент е продиктуван от нуждата на мексиканските малинопроизводители да се справят с лошото време и вредителите по насажденията.
 
Типичната оранжерия на пръв поглед не буди интерес, иновативното е плъзгащият й се покрив, който лесно може да се отвори при хубаво време и съответно да се затвори при всякакви неблагоприятни мероприятия – дъжд, градушка, екстремно понижаване на температурите.
 
Снимка: www.agroxxi.ru
 
През деня покривът на оранжерията е отворен, като по този начин до насажденията достигат и естествените опрашители.
 
Малините се отглеждат по обичайната технология, като не са прилагани допълнителни изисквания или специфики, въпреки това, според производителите, методът на отглеждане е позволил увеличение на добивите и намаляване на раждата при плодовете.
 
Целият вид на оранжерията и нейните функционалности продължават да се изпипват. Производителите възнамеряват да проследят точните добиви, броя на вредителите и болестите, както и промяната в честотата на пръсканията и размера на плода.