Schauer Compident може да нахрани до 80 свине майки бързо, без разхищение и без никакъв стрес. Автоматичното заключване на системата гарантира хранене само на животните, които имат нужда от това.

Иновативната система, разработена от австрийската компания Schauer Agrotronic GmbH и се предлага на българския пазар от АГРИТОП, получи награда на АГРА 2023. Това е втората награда за Schauer, която по-рано през 2019 г. бе отличена за друга своя иновация – системата Strohmatic,  която автоматично настила слама в легловите зони на животните.

Какво представлява система?

Как работи системата и за кого е подходяща, Agri.bg разговаря с Martin Prissnitz, директор продажби Schauer Agrotronic за Югоизточна Европа.

„От 2013г. насам имаме такива системи, изградени и работещи в България. Ние продължаваме да предоставяме услугите си на тези ферми с голям успех и до днес.
На първо място, ние сме един от основните пазарни лидери в електронното хранене на животни. Нашите станции са единствените, които могат да изхранят до 80 свине-майки. Благодарение на нашата специална технология на хранене, животното остава възможно най-кратко в станцията и получава дажбата си само когато е необходимо. Това е разликата между системата за хранене на Schauer и тези на конкурентите”, обясни Prissnitz.


Системата е разработена изцяло от Schauer Agrotronic GmbH, което дава на фермерите не само гаранция за качество, но и спокойствието, че в случай на проблем винаги са осигурени резервни части.

„Ние гарантираме най-малко 20 години експлоатационна годност, но дори когато има малка част, която е на път да спре да работи, клиентът не заменя цялата система, а само тази малка част. Всички части са произведени от нас и са винаги в наличност. Имам предвид първите ни клиенти тук в България, които закупиха тази система през 2012/13 г. и досега не са имали сериозни проблеми, а всички станции продължават да работят. Те поръчаха само някои малки компоненти, което означава, че нашата система е много надеждна и това е едно от нещата, които нашите клиенти наистина оценяват в нас“, каза Martin Prissnitz.

Как работи системата и за кого е предназначена?

Една от основните разлики между Schauer Compident и другите хранителни станции е, че животното може да влезе в съоръжението по всяко време.

„В някои хранителни станции на конкурентите животните имат право да влизат само когато трябва да получат дажбата си. Това може да доведе до ситуация, при която животно, което е по-доминантно, стои на входа и пречи на другите да влязат. Затова нашите станции дават възможност на всички животни да влизат в станцията по всяко време. Благодарение на сензорите всяко животно се идентифицира. Също така системата е наясно дали е време да получи дажбата си или не.

Станцията за хранене Compident позволява на всяко животно да влезе вътре, където се разпознава от системата, която решава дали трябва да бъде нахранено или не. Ако свинята вече е получила цялото количество фураж, което трябва да получи, и влезе отново в станцията хранилката ще остане прибрана на скрито място, така че животното няма къде да търси храна и напуска станцията доста бързо. Ако хранилката вътре в станцията е статична кара животното да прекара повече време вътре в очакване на храна. Това е една от нашите  „тайни на успеха“ защо нашите станции могат да изхранят до 80 свине-майки“, категоричен е Prissnitz. 

 

Друго предимство е, че храната се доставя на животните на малки порции. На теория, ако животното желае да спре да яде, след като е изяло половината от порцията си за деня, системата веднага сигнализира на фермера за това.


"Това обаче е само на теория. В действителност, ако едно животно е болно, то дори не влиза в станцията. Но в крайна сметка фермерът и в двата случая е наясно, че нещо не е наред с определеното животно  и това е още едно голямо предимство на този вид системи за хранене, защото дава информация и време за реакция и превенция.

Системата е наистина много добър инструмент за управление, който фермерите могат да използват. Например, обикновено свинете майки винаги се хранят в един и същи ред, така че когато фермерът види, че дадено животно е изпуснало своя ред и идва последно, това означава, че има някакъв проблем с това животно. Освен това, ако свиня-майка загуби ушната си марка, когато влезе в съоръжението, системата автоматично разпознава това и предупреждава фермера за животно без идентификация. В тези случаи електронната система Schauer Compident пуска извънредна дажба и тогава или го маркира със спрей, или го вади от машината. И в двата случая обаче фермерът е наясно и лесно може да открие животното”, обясни експертът.
 

Schauer Compident постига всичко това чрез работата на няколко сензора и антена. Първият сензор долавя, че в машината има животно, а другият го идентифицира.
 

Ако свинята остане по-дълго от стандартното време от 600 секунди (времето подлежи на промяна) след като последната порция е паднала в хранилката, вратите се отварят и следващата свиня може да избута първата навън. Едно от предимствата на станциите е, че са прави, без ъгли или други неща вътре, които могат да навредят на животните, ако в станцията влизат 2 свине майки едновременно. В този случай станцията разпознава това, хранилката остава в прибраната си позиция и животните могат да напуснат станцията, без да се наранят.
 

Spotmix - иновативна многофазна система за хранене.

Една система за хранене със сух или течен фураж, или комбинация от двете! 

Това е нашата многофазна система за хранене, иновативно решение от Schauer, което не може да се открие при други производители“, разясни Prissnitz.


Spotmix е идеалното решение за хранене на всички зони на свинефермата. Системата има възможност за смесване на порции храна както за цяла група животни, така и за всяко отделно животно. Всяко животно може да получи различна рецепта и системата може да смесва с точност до 10 грама. Освен това фуражите могат да се доставят в суха, течна или в комбинация от двете. Тази иновация е много важна при отглеждането на прасенца, тъй като те обичат храната им да е влажна и Spotmix може да се справи с това.

„Най-доброто хранене за прасенцата е често, във влажна форма и на малки порции – по същия начин, по който са свикнали да получават храна от майките си. Това е възможно със Spotmix. Благодарение на специалната опция за рецепти, всяко животно или група може да получи това, от което се нуждае, по напълно автоматизиран начин, което спестява ценно време на фермера“, каза Prissnitz.
 

Със SPOTMIX свиневъдите спестяват една седмица от периода на угояване

„Това е така защото  SPOTMIX е в състояние да приготви за отбитите прасенца в последните им дни в родилното точно същия фураж, какъвто ще получат веднага след като бъдат преместени в зоните за угояване и прасенцата не страдат от рязката промяна в храненето, която обикновено причинява спиране на наддаването на тегло за една седмица. Така че, използвайки SPOTMIX, свиневъдите могат да спестят до една седмица от времето, необходимо на прасетата да се угоят, докато достигнат теглото си за клане.

Освен това, тъй като храненето е напълно автоматизирано, например ферма с капацитет от около 250 свине майки (имаме много ферми в Австрия с такъв размер, а и в България) може да бъде захранвана само с една от тези станции, а това означава, че такива ферми се управляват само от един човек, тъй като не е необходимо ръчно смесване на фуража, животните се хранят директно от системата, напълно автоматично. 

Друг пример, който е по-близо до фермите в България е ферма в Германия за 2100 свине майки, управлявана само от 4 човека, благодарение на притежаваните от тях станции Compident и системата Spotmix, която подготвя храната напълно автоматично. Автоматизиране за намаляване на работната ръка във фермите, това е едно от предимствата, с което Schauer е известен“, завърши с усмивка Martin Prissnitz.

 

Повече информация за иновативните системи на Schauer можете да намерите от Агритоп ООД.