Българските производители имат голям експортен потенциал за Сърбия в областта на хранително-вкусовата промишленост, съществува възможност и за създаване на смесени предприятия в този сектор, а също и в селското и горското стопанство.
 
 
Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев по време на българо-сръбски форум днес, 19 март, в Ниш.  Събитието беше открито от вицепремиерите на двете страни Томислав Дончев и Зорана Михайлович. 
Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1.075 млрд. евро, като ръстът, отчетен през 2017 г., е 40%.
 
Зам.-министър Манолев отбеляза също възможностите за увеличаване на износа ни на електрически машини и апарати, битова техника, химически изделия, пластмаси, готово облекло, велосипеди, изделия от цветни метали и други.
 
 
Снимка: Пресслужба на Министерския съвет
 
„България заема водещи позиции по брой на компаниите, които оперират в Сърбия“, каза той. Общият размер на българските инвестиции в Сърбия към края на 2017 г. е над 183 млн. евро. Важна е и ролята на общините в процеса по насърчаване на инвестициите в двете страни.
 
 
Във форума взеха участие повече от 100 компании от двете страни, ръководството на Тъговско-промишлената палата на Сърбия, кметове и представители на общините Видин, Кюстендил, Костинброд, Сливница, Драгоман, Димитроврад, Ниш, Пирот, Сурдулица, Княжевец, и други.