Да открие и запази забравения вкус на истинския български домат, отгледан в градината, без химия, напояван с изворна вода – това е целта на моряка Георги Кабаков от варненското село Кичево. В своята т.нар. Доматена къща той открива новото си поприще на зеленчукопроизводител.
 
Това е обикновен китен селски двор, в който Георги Кабаков и съпругата му Илияна Вълчева са запретнали ръкави и са започнали да отглеждат зеленчуци. Всичко започва малко на шега преди 5-6 години, но постепенно се превръща в основно занимание на младите хора и четирите им деца. Сега морякът, обиколил целия свят, е насочил всичките си усилия за развиване на семейното стопанство и опазването му чисто от замърсявания.
 
От четири години градината от 3,200 дка е със сертификат за биологично производство.  
Над 7 тона е реколтата от домати през това лято от градината. В нея се отглеждат още зеле, лук, чесън, краставици, боб, салати, всички сезонни зеленчуци, които са присъствали в миналото в двора на българската селска къща. „Имахме много добра реколта, дори в разгара на лятото стигнахме до 100-150 кг домати на ден”, с гордост разказва Георги Кабаков и допълва: „Не обичам да измервам реколтата си в количество, по-скоро се радвам, че успяхме да отгледаме вкусни и качествени домати, които да се харесват и търсят от хората”.
 
Бившият моряк с удоволствие споделя, че приложената от него технология за мулчиране се оказва успешна. Така се съхранява влагата в почвата и доматите имат нужда от много по-малко вода. „Колкото по-малко изпарения има нагоре, толкова по-малко горят листата и толкова по-малко боледуват”, разкрива още част от тайните си производителят и допълва, че и през следващата стопанска година ще бъде на мулч. Въпреки че дъждовете през лятото на 2018 г. са изиграли своята неблагоприятна роля, Георги е пръскал само два пъти със син камък. 
 
Стопаните сеят различни сортове домати. Семена за два от тях са купили, а за другите си произвеждат сами. „Имаме обикновен гигант - червен и розов. Успяхме да възстановим и оранжевия гигант. Това е много хубав домат, оранжево-жълт, вкусен. Капризно растение е, разболява се, трудно се гледа, но си струва”, категоричен е още фермерът. 
 
 
Семейството се справя само с отглеждането на зеленчуците в градината пред къщата, която е наследствена и се намира само на 4 километра от морето. „Този двор се гледа от 50 години. Ежегодно тук влагам няколко ремаркета овча тор”, допълва разказа си Георги Кабаков и добавя: „Според мене вкусът на нашия домат идва от почвата, слънцето и изворната вода, с която поливаме. Всичко се гледа на открито, защото това е много важно”.
 
Заради обилната реколта от домати семейството вече е получило сертификат за създаване на мобилен цех за лютеница. „Продължаваме да се борим за изграждане на цех за консервиране на място, но перипетиите са много”, не крие огорчението си Георги. Според него малките производители са ощетени, сблъскват се с много трудности, нямат държавна подкрепа и оцеляването им е под въпрос. Фермерът смята, че „вносът на пластмасови зеленчуци подбива цената на нашите, отгледани с много труд и любов”.
 
За да намерят добър прием произведените в Кичево зеленчуци, Георги и Илияна предлагат стоката си на фермерските пазари във и около Варна. „В големите търговски вериги няма място за дребния производител, независимо от качеството или сертификатите на зеленчуците”, допълва разказа на съпруга си Илияна.
 
Работата в стопанството не спира. На дневен ред вече е залагането на разсад за доматите. Предстои да бъдат засети салатките и така ред по ред всички останали зеленчуци - докато отново дойде моментът за бране на вкусните слънчеви домати.