За голяма част от зърнопроизводителите реколтата от рапица тази година беше съпътствана с редица проблеми, но се очертава още по-лоша прогноза за следващата година.

 

Земеделци споделиха пред Фермер.БГ, че състоянието на посевите с рапица на много места вече е критично. Рапицата се е развила прекалено заради топлото време, а липсата на влага в почвата поставя под въпрос дали растенията ще издържат през зимата.

 

В почти цяла България, зърнопроизводителите извършват есенна сеитба буквално в пепел, а не в почва. Сушата е рекордна за последните 30 години и поставя под въпрос качеството и количеството на зърнената реколта като цяло през следващата година.

 

" В момента метеорологичните станции измерват нулеви запаси в двуметровия слой почва, няма абсолютно никаква влага. В момента потенциал за добиви през 2013 година няма, независимо от добрата техническа въоръженост, с която разполагат колегите, за да компенсират липсата на условия. Ние алармираме за положението отсега. На предстоящия Национален агро семинар от 29 ноември до 1 декември в Пловдив, който ние традиционно провеждаме, залагаме на двете основни теми – стратегия за развитието на зърнопроизводството и стратегия за развитие на поливането. Единствената компенсация на тотално променящия се климат е въвеждане на национална стратегия на оползотворяване на иначе добрите ни водни ресурси, със съвременни поливни системи, за да може да поливаме.

 

В края на комунизма в България са били поливани 12 млн. декара, сега се поливат 1-2 млн. декара, което е срамно и позорно. Трябва да алармираме за стратегия за усвояване на средства именно за поливане в новия период, за проекти на държавно ниво с публично-частно партньорство, така че да се превърне цялата система в съвременна, с ефективно използване на водата и с увеличаване на ефективността на производството на единица площ на база на поливането." , заяви днес пред агенция Фокус, Председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) Ангел Вукодинов.

 

земеделска земя близо до село Мокреш, обл.Монтана, Октомври 2012  |  © Fermer.BG

суша 2012 - почва - пепел

 

трактор John Deere култивира почвата в екстремна суша

 

суша - зърнопроизводство 2012-2013

 

засята пшеница - суша 2012

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!