Поскъпването на фуражите заради сушата през миналото лято сега създава проблеми и на животинските пазари, а скоро ще се отрази и на останалата търговия, смятат стопани.

Пазар на месото: Очаква се ръст при свинското и сериозен такъв при пилешкото

„Миналата седмица един колега искаше да му намеря сено, защото не си направил добре сметката и го позакъсал. Ходих, разпитвах и тук, и там, но по-евтини бали от 4 лева бройката няма, т.е. за последните 7 месеца цената е скочила двойно. Тя даже пшеничната слама, която аз купих лятото за левче и то не защото ми трябваше, а просто така да си я имам в резерв, сега вече е 2 лева бройката.

При това положение очаквам, че много стопани ще вдигнат цените на агнешкото месо, което и сега е 7 лева килограм живо тегло от фермата, а за празниците ще скочи още. Вчера даже гледах, че един колега продава агне, кръстоска между асаф и хиус за 8 лева“, коментира овцевъдът Димитър Иванов.

Овцете, в зависимост от породата и конкретното състояния на предлаганото животно, към момента се търгуват в Северозападна България в широкия диапазон от 150 до 350 лева.

„Това при цена 7 лева живо тегло ще рече, че едно агне 25 килограма за Великден и Гергьовден ще стигне цената на една средно голяма и добре гледана през зимата овца. Да не говорим за какви цени ще става дума в магазина, където открай време месото е поне 2 пъти по-скъпо“, коментира Димитър.