Трудно е да се каже какво е състоянието на посевите към момента, защото през есента нямаше дъждове и много от посевите не поникнаха или поникнаха шарено. Това каза Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област. 
 
 
„Тъй като сега през зимата няма сняг, който да ги предпази,  се получиха измръзвания при някои, които поникнаха по-късно“, каза още зърнопроизводителят. 
 
Според него още е рано да се правят категорични заключения. 
 
„Най-точно за състоянието на посевите ще можем кажем в началото на март. Като започне вегетацията, като има продължително време и положителни температури и посевите започват да се развиват“, заяви Киров пред Фокус.
 
Според него към момента някой от тях жълтеят, други кафенеят от стреса и от замръза, който са получили, когато е било студено. „Липсата на сняг е неблагоприятна за посевите, тъй когато температурите са под нулата, няма какво да ги предпази и се получава редуциране от замръзване“, обясни зърнопроизводителят. „Всичко е поникнало - ечемик, пшеница, рапица. Тези, които не са успели, никнат сега. Но въпросът е какво ще се задържи, ако времето не остане добро и има влага“, каза още той. 
 
Киров добави, че производителите са притеснени за това какво ще се случи, но според прогнозата за времето през следващите 10 дни се очакват положителни температури, което ще даде живот на посевите и ще спомогне за стабилизиране на положението.