Един от най-впечатляващите щандове на изложението „Агритехника 2017“ в Хановер беше на германската компания GRIMME, произвеждаща машини и комбайни в областта на отглеждането, транспортирането и съхранението на картофи, лук, моркови, цвекло и други зеленчуци. 
 
Тази година фирмата, чийто изключителен представител за България е фирмата Тайгър Агри,  представи пет чисто нови машини, които с мастодонтските си размери и иновации събраха погледите на посетителите на експото. 
 
На щанда са показани 5 машини с 5 иновации, като най-атрактивна е системата AirSep на новия комбайн EVO 290. 
AirSep системата, която е патент на GRIMME, е система за почистване, която с помощта на вентилатор успява да избута всички камъни и шума от картофите, които излизат изключително чисти, минавайки през сепаратора. Разработката започва в американската компания Spudnik, която е дъщерна фирма на GRIMME. 
 
„Чрез системата се прави силен поток от въздух, с който продухваме картофите и ненужните частици, попаднали вътре – като буци и камъни, падат долу, тъй като са по-тежки, а картофите отиват напред“, каза Ян Ипис, мениджър продажби в GRIMME.   
 

 

За системата разказа и Димана Вълканова, управител на Тайгър Агри. "Върху тази система се работи повече от четири години. И тук искам да кажа, че GRIMME инвестират изключително много пари в научно-изследователска дейност. Може би около 4-5 процента от оборота на GRIMME отива в тази посока. Само за пример ще ви дам, че миналата година оборотът на GRIMME беше около 500 млн. евро, което значи около 2 млн. евро задължително се заделят всяка година в тази сфера. Има изключителен интерес и в България за тази система. Ние се надяваме много скоро да заработи и при нас“, каза Вълканова. 

Освен при картофокомбайна EVO 290, системата AirSep беше показана и като отделен модул, който работи само за почистване на картофите. След изваждането им, минават през бункер и AirSep системата, като след това картофите веднага са готови за опаковане и складиране. 
 
Тя също ще може да бъде поръчана на българския пазар. 
Премиера за GRIMME на „Агритехника“ е и новият самоходен комбайн Ventor 4150, който спечели наградата за „Машина на годината 2018“ в категорията за комбайни за редови култури, а също така получи и сребърен медал за иновация на изложението в Хановер. 
 
 
„Това е първият в света 4-редов самоходен картофокомбайн. Сърцето му е голям Mercedes-Benz двигател с мощност 530 к.с. В него е интегриран SE-принцип, който представлява комбинирано устройство за отделяне, състоящо се от  транспортни, повдигащи и пресяващи ленти, включително отделяне на увивни растения и плевели чрез широкообхватна лента за отделяне на отпадъците. Този принцип е стандартен както за 1-редови, така и за 2-редови картофокомбайни“, обясни Ипис. 
 
Машината има и много голям капацитет. Бункерът може да побере 15 тона продукция.   Това означава, че комбайнът може да събра дълго време картофи, преди да бъде разтоварена.  
„Това, което се различава е, че очистващата система тук е по-различна от предишния, а именно почистването на картофите изцяло става в картофокомбайна. Т.е. отново имаме един краен продукт, който е чист и е готов за складиране и за опаковане“, каза Димана Вълканова. 
 
Друго ново предложение на GRIMME е PowerCombi. Това е най-големият бункер, който е с капацитет 80 тона. 
Това, което отличава тази машина е, че има сепариране на 4 степени и сепарацията може да започне от малките картофи – 35-40 мм и се стигне до големите – 60-65 мм. 
 
„Това е машина, която е направена специално да отделя буците пръст и камъните. Доста се използва във Франция, Белгия, Великобритания и Полша. Така че очакваме тя да се представи добре и на другите пазари“, обясни Ян Ипис. 
Последната иновация, която GRIMME представи на „Агритехника“, е прикачният картофокомбайн EVO 290 и изисква трактор с между 200 – 240 к.с.
 
 
„Новото при него е, че е със значително по-голям бункер, който до момента е работил дори в България. Вместо 6 тона бункер, тук имаме вече 9 тона бункер. Има разпределение на масата, за да няма такова голямо отъпкване, имаме вече три колела, които задържат самата машина. Има значителни подобрения, които се надявам скоро да покажем на българския пазар“, отбеляза Вълканова. 
 
Ян Ипис сподели и впечатленията си от съвместната работа на Grimme и Тайгър Агри. 
„GRIMME продава своите машини по цял свят и една част от тях, разбира се, идват и у вас – на българския пазар. Работим вече 3 години с Тайгър Агри и се познаваме добре. Те имат добри контакти с картофопроизводителите и изключителен опит. Знаят как се гледат картофи и какво искат фермерите. И именно заради това те са прекрасен партньор за нашата компания“, каза той. 
 
Тайгър Агри и тази година ще направят традиционното си събитие „Бъдещето на картофопроизводителите в България“. 
„Отново сме насочили вниманието си към тези нови машини, които искаме да покажем в България. Освен това ще покажем и в момента оборудваме няколко картофопроизводителя с линии за складиране на картофите и съответно опаковане. Което също ще бъде интересно за производителите на картофи в България“, добави Димана Вълканова. 
 
Повече за продуктите на GRIMME и портфолиото на Тайгър Агри, можете да научите на сайта на компанията tigeragri.com