Министърът на земеделието и храните Десислава Танева проведе спешни разговори с представители на гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис". Причината е, че дружеството повече от 7 месеца бави изплащането на прибрания от стопаните тютюн в Неврокопския край.

„Лично министър Танева се ангажира с този проблем. Напрежението сред стотици тютюнджии в региона, които си чакат парите, е на път да ескалира и да се стигне до гражданско неподчинение и блокади на пътища. Положението е повече от тревожно.

Гърците са обещали на министъра, че до края на тази седмица ще преведат всички дължими суми по банковите сметки на тютюнопроизводителите. Нас вече няколко пъти ни лъжат и все отлагат плащанията. Дано този път си изпълнят ангажимента", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той разкри, че за всеки случай в общината тютюнджиите със съдействието на кметството подготвят колективен иск. Те правят списъци и са готови да внесат нотариална покана за изплащане на дължимите суми. 30% от произведените количества в нашата община не са платени, уточни управникът.

Ще потърпим още малко, ако не спазят ангажимента си, се вдигаме на протест, категорични са тютюнджиите. Повечето от тях купуват храна на вересия, взели и заеми, за да засадят новата тютюнева реколта. Не си ли получат парите, няма как да се издължат. Затова са готови на крайни действия.