Градушката около Великден не нанесе сериозни щети на овошките в Кюстендилско. На определени места тя беше малко повече, но беше придружена с дъжд и не беше страшна, коментира проф. д-р Димитър Домозетов за Фермер.БГ.
 
„Според прогнози над 60% от овошките са измръзнали.Това обаче не е толкова опасно, защото, ако 10–15% от ябълката се запази от замръза, тя може да плододава нормално. При черешата този процент трябва да е 30–35%. Така че по-малкият брой може да бъде за сметка на по-едрите плодове,“ убеден е експертът с дългогодишен опит от Института по земеделие в Кюстендил. 
 

Все още е трудно да се определи каква е годината до момента за овощарите в Кюстендилско.

 
„Голяма част от черешовите насаждения не са добре опрашени и има опасност да не се получи нормална реколта. Това се дължи на преваляванията по време на цъфтеж и липсата на пчели. Останаха много неоплодени цветове,“ твърди Домозетов.
 

С ябълките и сливите картината е по-оптимистична.

 
„Ябълките не пострадаха от двете измръзвания, които не бяха много големи. Там, където стопаните положиха грижи, те са спасени. Сливите засега са много добре. Дано няма повече слана и реколтата да е около нормалната“, надява се овощарят. 
 
 

Февруари и март бяха топли месеци. По време на цъфтежа обаче имаше валежи. След това дойдоха сланите.

 
„На много места се виждаха огньове през нощта. Стопаните задимяваха с мокра слама или изгаряха остатъци от клони и други инертни материали, за да повишат температурата. Там, където имаха възможност, те поливаха, за да повдигнат с един градус и да запазят много от цветовете,“ обяснява професорът. 
 

По думите му годината върви леко напред.

 
„Първите череши в нашия регион могат да се очакват след 10 май. Може да се очаква тяхната цена да се повиши заради сланите. По-малката продукция говори за по-голямо качество. Търсенето ще е повече, оттам и цената скача,“ разсъждава Домозетов.
 

На дневен ред е и борбата с неприятелите, болестите и плевелите.

 
„При ябълката става въпрос за брашнеста мана и струпясване заради честите превалявания. Сред неприятелите е махнатият бръмбар, който беше нападнал насажденията и ядеше цветовете. Много стопани поставят кофи с вода, в които бръмбари отиват да пият и се давят,“ споделя специалистът.  
 
снимка: pixabay
 
Традиционно май е месецът на дъждовете и неочакваните градушки. Щетите след последната буря след Великден в Северна България се оценяват на десетки хиляди левове. Стотици са поразените овошки в Силистренска област, съобщи БНТ.
 
Стихията е нанесла поражения върху земеделски ферми, краварници, оранжерии и селскостопански постройки. Стопаните вече са започнали ремонтите. Кооперация в Русенско пък е с отнесен ламаринен покрив. 
 
Планира се създаването на Комисия за оценка на щетите от бурята и пороя, за да могат засегнатите общини да кандидатстват за средства пред Комисията по бедствия и аварии. Синоптиците отново предупреждават за влошаване на времето от неделя.