Годжи бери – екзотичният азиатски храст с малки червени плодове се търси все повече от потребителите както от страната, така и от чужбина. Това каза пред Фермер.БГ Димитър Найденов, земеделски производител, сертифициран за биологично производство на Годжи бери.  

Вече втора година земеделецът отглежда годжи бери в село Петърч, община Костинброд и споделя, че има много предварително записали се клиенти, които желаят да закупят плодове от Годжи бери: Занимавам се с годжи бери от миналата година , засадих около 3 дка, като 1 дка засадих по-рано – хванах средата на май. От него вече имах плододаване – около 220-230 кг от декар. Даде неочаквано добър добив!“, коментира Найденов. В края на месец юли земеделецът очаква да има плодове и от останалите площи. През тази година той е разширил плантацията си на 10дка.

Годжи бери не е претенциозно към климатичните условия и издържа при различни условия. Практиката на фермера обаче показва, че растението има нужда от често поливане в началото, за да пусне стабилна коренова система, както и в периода на цветообразуване.

Растението се търси основно заради лековитите си качества, посочва Димитър Найденов.

Според Китайската медицина годжи бери помага при умора, главоболие, проблеми с очите, бъбреците, сърдечно-съдови проблеми. На ден обаче не трябва да се консумират повече от 20-30 грама.

Димитър Найденов предлага плодовете на годжи бери в прясно състояние, като посочва, че те могат да се съхраняват в хладилник от 2 – 4 градуса 10 дни, при  0 градуса един месец,  при замразяване 12 месеца като лечебните качества на билката напълно се запазват. Плодовете се използват и в изсушено състояние. Годжи бери може да се консумира и директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!