Идеята е да наблегнем на качеството и на изсветляване на процеса на производство на розово масло. Като целта е да съхраним и запазим качеството на продуктите. Това каза за Фермер.БГ Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) по повод решението на бранша за спазване на конкретни правила. 
 
 
„Проблемът с непредоставянето на документи е сериозен, защото голяма част от производителите не са регистрирани като земеделски производители. Т.нар. прекупвачи събират цвета  от тези хора и го предоставят на преработвателите, като така се губи всякаква връзка. Въпросните хора, които имат например 5 дка с рози, не искат да се регистрират като земеделски производители, защото трябва да плащат осигуровки и т.н“, каза Андреева. 
 
 
По думите й голяма част от насажденията са точно такива малки, семейни градини, които дават поминък на хората. 
„Това е добре, но от друга страна процесът се компроментира. Всички плащаме данъци и в крайна сметка искаме да има ред и контрол и в този сектор“, добави Андреева. 
 
Тя подчерта, че преработвателите трябва да изискват тези документи от прекупвачите, които надали ще ги дадат и ако редът се спазва, в този процес прекупвачите ще изчезнат. 
 
„Това е добрият вариант, защото те по-скоро правят бели. Няма нищо лошо един земеделски производител да работи, да произвежда, да си плаща осигуровките, да продава продукцията си срещу документи, благодарение на което този преработвател също ще има документ за това, че е дал едни пари. Иначе той не може да осчетоводи разходите си“, коментира Андреева и добави: 
 
„Много е важно всички по веригата да разберат, че не могат един без друг. Нито производителите, нито преработвателите, нито търговците могат да си позволят да пропуснат стъпката с документите, като по този начин да се компроментира качеството на продукта“.  
 
Кампанията 
Иначе се очаква розовата кампания тази година да бъде успешна. Към момента има приблизително над 40 000 дка розови градини, повечето от които са в отлично състояние. Отново по данни на асоциацията, над 50 са работещите дестилерии в Розовата долина. 
 
„Колегите са доволни. Първите пъпки вече са цъфнали и тази седмица около Пловдив полека лека започва да се бере розов цвят. Средата на май месец кампанията започва активно“, каза Андреева. 
Тя отбеляза, че времето е благосклонно и към момента няма засегнати насаждения. 
 
Лавандула 
Очакванията са, че тази година отново ще сме първи по производство на лавандула и лавандулово масло. 
 
 
Андреева добави, че има съществена разлика между лавандуловото масло, което се добива в Тракия и това, което напоследък се произвежда в Североизточна България, тъй като показателите на маслото са различни. Причината за това са климатичните условия и разсада, който се използва. 
 
„В ароматерапията и в хранителната индустрия се оказва, че независимо от това, че вече не е лавандулово масло, а е лавандул, се приема. Така че има пазар и за това производство“, обясни Андреева. 
 
Проблем има с липсата на качествен разсад, но и със смесването на сортовата разновидност. „Единият сорт зрее в началото на юни, а другия в средата. И като се жъне се събира зряло с неузряло, ако е смесена сортовата чистота на полето“, каза Гергана Андреева. 
Това води до производството на разсад, който не е ясно кой и как го е направил. 
 
„Това е едно от нещата, за които настояваме – искаме да се запази сортовата чистота, защото в един момента нещо може да бъде изкупено, но това компроментира в дългосрочен план продукта, който има БДС стандарт, който от години е с конкретни показатели“, допълни изпълнителният директор на асоциацията. 
 
При розите този проблем не е така сериозен. 
„Българско розово масло се произвежда от Роза Дамасцена (Rosa damascena). Това е растителният сорт, който е с тези показатели и не бива да се смесва с цветове от други сортове“, обобщи Андреева.