Жителите на община Генерал Тошево ще могат в неделя, 17 декември, да заявят по време на местен референдум дали са съгласни с извършването на добив на природен газ в Добруджа.
 
 
„Нашият глас е най-силният законов инструмент, с който можем да определяме посоката на развитие на мястото, където живеем. Конституцията ни гарантира това право и затова в неделя ние, жителите на общината, ще решим дали сме против добива на газ на наша територия“, заяви кметът на общината Валентин Димитров в обръщение към избирателите.
 
Той подчертава, че участието в референдума е реалната възможност на гражданите да изразят своята воля и да покажат какво искат да оставят след себе си на своите деца и внуци. 
 
„Убеден съм, че по този начин ще заявим категорично пред централната власт, че черноземът, земята, която ни храни, няма алтернатива и те трябва да се съобразят с нашето решение“, подчерта кметът и призова всички пълнолетни жители на общината да излязат и да гласуват в неделя, за да бъдат чути.
 
Местният референдум се свиква във връзка с обявеното от фирмата „Русгеоком“ инвестиционно намерение да извършва добив на природен газ в района.