Започнахме през 2013 г. и като всяко начало беше трудно и бавно. Нищо не идва на готово. Човек трябва да работи, да има идеи и да е подготвен, че не винаги нещата се получават така, като му се иска. Но има ли желание, те се случват, сподели Калина Забунова за Агри.БГ.

Френски овце виреят отлично в Чирпанско

Всичко започва с изложение на френската месодайна порода Ил дьо Франс край Сливен, когато младата дама и баща й, ветеринарен лекар, се запалват и решават да се пробват с отглеждането на 50 броя чистокръвни овце. Днес те вече са 300, сред които има и около 30 броя кръстоски. 

Стопанството им се намира в бившия стопански двор на сливенското село Драгоданово. Разположено е върху 10 дка, от които 2 дка покрита площ. За отглеждането на животните семейството ползва услугите на един служител, както и временно наема работници по време на кампаниите.

„За изхранването на животните семейството стопанисва около 50 дка люцерна, 70 дка зърнени култури и 80 дка ливади. Овцете се отглеждат 5 месеца оборно и 7 месеца пасищно. През различните периоди на годината нуждите от фуражи са различни“, обяснява Забунова.

По думите й са необходими немалко средства за стартиране на дейност. Част от тях тя успява да осигури по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Преди време кандидатства за еврофинансиране и за закупуване на техника, но този път не получава одобрение. 

Млад фермер: „Не планираме разширяване на стопанството, а само повишаване на ефективността му.“

Една от трудностите в работата на семейната ферма е големият обем инвестиции, които продължават да правят ежедневно. Важно е да се спазват и селекционните мероприятия, за което са необходими много познания и желание за работа. Приплодите пласират главно на свои съграждани за консумация и на колеги животновъди във вид на разплодни животни.

„Спряхме се на тази месодайна порода, тъй като е високопродуктивна, има високо ниво на усвояване на фуража и добра приспособимост към местните условия. Раждат се голям процент приплоди с отлична жизненост, добри угоителни и вкусови качества“, обяснява своя избор Забунова.