Нямаме проблем с изкупуването на овцете, имаме си клиенти. Те ни знаят, всяка година идват и си взимат. За разплод ги даваме по 10 лв., а за клане по 6–7 лв. на килограм месо, сподели Мехмед, който работи във ферма „Лапатов и син“, за Агри.БГ.

Помощ за по-висока производителност в овцевъдството

Заедно с баща си се грижат за 120 овце от френската месодайна порода Ил дьо Франс в чирпанското село Воловарово. Фермата е собственост на Иван Колев, който преди няколко години се захваща с млекодайните породи Асаф, Аваси и Източнофризийска. „Сега от тях оставихме само 10–15 овце,“ уточнява Мехмед.

По-късно фермата се насочва към месодайното направление и по-конкретно към френската порода Ил дьо Франс. „От тях имаме приплоди на 15 месеца от кочовете, които сме вкарали директно от Франция. Агнетата излизат по-тежки и са икономически по-изгодни“, разказва младежът. 

Животните се извеждат на паша на площ от около 100 дка, оградени с електропастир. Женските овце се оставят за разплод, а мъжките се угояват и се продават за клане. „Имаме намерение да се разрастваме. Искаме да ги направим към 200 бройки“, надява се Мехмед. 

Според него предимство на френската порода е, че животните не се доят, което е един ангажимент по-малко. „Агнетата се оставят да сучат от майките си, а като се отбият, млякото само спира“, обяснява помощникът.

Фермата, в която работи, включва три обора и 16 дка прилежаща земя. Тя е регистрирана по чл. 137 и е одобрена по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“. Мехмед ще продължи да помага на баща си, но планира да се занимава с механизация, за каквото учи в момента.