Великобритания може да сподели много опит в сферата на генетиката, тъй като при нас се наблюдава едно голямо развитие през последните няколко години. Това сподели в интервю за Фермер.БГ Фил Стокър, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на овцевъдите в Обединеното Кралство.
 
Представете накратко овцевъдството във Великобритания.
Обединеното Кралство е малък остров, но с много голяма популация и урбанизирано население. Най-важното в сектора е, че има потребност от използване на 15 млн и ние сме третата по големите организация за експорт на агнешко в 60 различни страни, глобално. Ние сме малък остров, но даваме своя голям отпечатък в производството на агнешко месо. 
 
Как стои въпросът с пазара на продукцията (мляко, месо, вълна) от овцете и козите във вашата страна? Осъществявате ли директни продажби? 
Продажбите на агнешко заемат около много голяма част от пазара на месото, предимно това е месото, което се консумира на острова. Около 60% от продукцията отива за нашите пазари, а 40% е всъщност за износ. Най-вече месо изнасяме към Франция, но също така работим и с 60 различни страни от света, затова и експортните пазари са много важни за нас и обхващат голяма част от бизнеса ни. Във Великобритания продаваме нашата продукция в магазини, кафенета и други. 
 
[news]
 
Обединени ли са фермерите по някакъв начин във вашата страна в кооперативи, организации на производители? 
Имаме 7 кооперативи на производители. 
 
Как това им помага?
Великобритания в историята си има много позитивни истории на ферми разраснали се благодарение на такива кооперативи, но в момента тези 7 организации обединяват в себе си много малки ферми, които стъпват здраво и глобално на пазара. Това е една много добра стратегия, тъй като работата заедно и обединението могат да те изстрелят много бързо нагоре. Моята организация – Националната асоциация на овцевъдите е един от начините за обединение на фермерите. Тя не оперира с пазарите, но това е един начин фермерите да бъдат по-образовани, да си помагат и споделят опит, но също така и да участват в различни проекти. 
 
Какви субсидии получавате за отглеждането на животни?
Нашата система е много добре структурирана от гледна точка на аграрните помощи. Субсидиите, които получаваме са 2 вида – първият е за нашето собствено икономическо оцеляване, докато вторият е свързан с правителството. То насърчава аграрния сектор. Във Великобритания овцевъдството е пряко обвързано с пасищата, в частност при получаването на субсидии. Също така са обвързани и с околната среда и навици за поддържане ѝ. По този начин желанията на фермерите станаха постижими и именно затова  тези субсидии за селскостопанска продукция са много важни за тях.  
 
Какви са впечатленията ви от развитието на овцевъдство в България?
България е нова за мен, аз за първи път съм тук. Знам, че голям е фокусът към мандрите, което е много интересно според мен. Във Великобритания тази инвестиция е минимална. За мен е изключително полезно и интересно да присъствам на подобен вид събитие и да се запознавам с фермери от цяла Европа. Също така е много полезно да виждам как използват новите технологии, как боравят с информацията дадена ни от генетиката и как се справят с цялата тази информация, за да развият и подобрят и увеличат своята продукция. Това е като цяло напредък за бъдещето. 
 
Виждате ли възможност за партньорство между вашата организация и българските животновъди?
Разбира се, нашият начин на производство е малко по-различен. Всички дискусии относно цената и информацията, която обменяме е полезна. Тази информираност ни помага в две насоки. Първата от тях е, че можем да работим по регулаторни въпроси, като съвместни проекти в ЕС, а другата е по отношение на сътресенията, EID – електронната идентификация на животните, което ще автоматизира процесите в и около фермата. Тази идентификация помага на фермерите да осигурят на всяко животно нужните грижи в точното време. Цялата тази информация ще ни помогне регулациите да работят в наша полза. 
На конференцията видяхме въздействието и ползите от иновациите в семейните ферми и начинът, по който малките производители се облагодетелстват във Великобритания. Важно е да се запознаем с генетичните възможности и опциите за това как да подобрим здравето на нашите животни; как да се справяме с бедствията от паразити и да споделяме тази информация и опит между различните страни. 
 
Смятате ли, че идеята на Грузия за една онлайн платформа ще бъде полезна за вас и вашата организация като цяло?
Смятам, че е абсолютно съществено да се споделя този вид информация. Инвестициите са обект на изследване и от тази гледна точка мисля, че тази информираност, ще помогне на пазарите да се развият. Наскоро Националната асоциация на овцевъдите се присъедини към една от европейските програми за изследване – Изследване на продукцията в сектора на овцевъдството и говедовъдството в Европа. Окуражаващо е колко много страни се включиха в програмата. Това е един от начините за обмяна на информация. Всички ние зависим един от друг, затова най-важното е да споделяме. 
 
Какъв опит бихте споделили с българските си колеги животновъди?
Отново от генетична гледна точка смятам, че можем да споделим много опит, тъй като преминаваме през едно голямо развитие последните години. Обширна тема за разговор е, но можем да споделим някои високо технологични достижения. По-интересно е, че според мен има какво ние да вземем от вас, от гледна точка на това, каква голяма част от България е овцевъдството. Великобритания е едно урбанизирано общество. Бих искал да взема вашето послание и да го пренеса в нашата общественост. Прекрасно е това, което виждаме тук – бита, културата, как традициите са се запазили във времето и как пазите вашия поминък. Така че смятам, ще бъде полезно и ние да вземем нещо от вас и да го пренесем при нас. 

 

ИНТЕРВЮ НА

 

София БЕЛЧЕВА

Христина ВАСИЛЕВА