Очаква се повече от 90% усвояемост на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 в България. Това е сериозен напредък от 76-те процента, които имаме днес. Благодарение на решенията, които е взела министър Танева ще се увеличи значително степента на усвояване по Програмата. Това коментира пред журналисти еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган след среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева, предаде репортер на Фермер.БГ. 
[news]
Параметрите за удължаване на Програмата за развитие на селските райони бяха приети от Съвета на министрите през месец декември 2014 г. Ако Съветът си промени решението, аз ще го приема. Трябва обаче да сме реалисти и ако е взето решение през декември от минситрите, и е наложен таван, ние сме длъжни да го изпълним, коментира Фил Хоган.
 
Аз мога да насърча отделните държави да пренасочат бюджет от една ос към друга, което ще даде възможност вниманието да се насочи към по-ефективните проекти. Така във вътрешен план има гъвкавост за по-добро усвояване на програмата, каза еврокомисарят.
 
Ето какво каза по темата и министър Танева: България беше подкрепена в искането си за удължаване на срока по ПРСР първоначално от 6 държави, а в последствие 17 страни не възразиха, а част от тях и подкрепиха искането ни за удължаване на срока на ПРСР 2007-2013. Решението към момента обаче е, че няма удължаване на срока. Всяка индикация, че този срок може да бъде удължен, значително ще увеличи риска за страната да загуби повече средства. 
 
Както Фермер.БГ писа на този етап министър Десислава Танева не коментира конкретна сума, която страната ни може да загуби по ПРСР с аргумента, че това зависи от възможността на общините да изпълнят проектите си, като в момента се работи в условията на екшън план за максимално усвояване на средствата.   © 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!